Dijaspora
Uspješne bh. žene u Austriji Udruženje „Business Woman of BiH“ povezuje žene iz BiH u Austriji – od studentica do penzionerki. Glavni cilj je, kažu osnivačice, jačanje pozicije i promocija žena poduzetnica u Austriji i BiH.
#

Udruženje „Business Woman of BiH“ povezuje žene iz BiH u Austriji – od studentica do penzionerki. Glavni cilj je, kažu osnivačice, jačanje pozicije i promocija žena poduzetnica u Austriji i BiH.

„Business Woman of BiH”, je platforma za razmjenu informacija i umreževanje žena koje u Austriji žele graditi karijeru, a čiji glavni cilj djelovanja je, jačanje pozicije i promocija žena poduzetnica u Austriji i BiH. Inicijatorke ideje su poslovne žene bosanskohercegovačkog porijekla, koje su iz potrebe za kvalitetnim informacijama pokrenule platformu za razmjenu iskustava na maternjem jeziku, što je onda preraslo u formalno udruženje, koje sada već i praktično zastupa interese članica, kaže predsjednica Lejla Tinjić-Zaimović:

„Udruženje svojim članicama pruža podršku kroz edukacije, umrežavanje, razmjenu znanja i iskustava i jednostavno motivira žene da preuzmu vodeće uloge. Članice imaju mogućnost i za promociju svojih usluga i proizvoda, a privatno nam je neprocjenjiva platforma za moralnu podršku“. Udruženje ima za cilj da postane glavna internacionalna platforma za poslovno umrežavanje poduzetnica bosanskohercegovačkog porijekla.

  / 

Registrovano prije tri godine, udruženje je već uspjelo okupiti brojne žene raznih profila i iskustva. Članice su pravnice, advokatice, doktorice, IT-eksperti, menadžerke i konsultantice, ali i studentice i penzionerke. “Upravo u toj raznolikosti leži snaga udruženja, jer se razmjenjuju iskustva i nudi podrška iz raznih oblasti poslovanja”, kaže Tinjić-Zaimović.

Sa ciljem umrežavanja udruženje tako sarađuje i sa drugim organizacijama sličnog tipa kao što su PWN Vienna – Professional Women's Network, Udruženje poslovnih žena u BiH ili pak UN-Women Guild, te učestvuje na raznim drugim sličnim dešavanjima i festivalima: Festivalu savremene žene u Tuzli, Danima poduzetništva žena, okruglom stolu na temu jačanja ženskog liderstva u BiH, ili npr. Business salonu na temu Female entreprenuership and Digitalisation.

Panel diskusija “Woman in Business: Making it in Austria” ponudila je platformu za internacionalno umrežavanje, te mogućnost da se čuju iskustva žena koje su već ostvarile uspješnu karijeru u korporativnom svijetu. Razgovaralo se o izazovima i o tome kako doći do top pozicija, te osnažiti i motivisati žene da preuzmu vodeće uloge, da budu autentične, da se izgrade u vrsne menadžerice i liderice i budu inspirativni uzori.

„Na putu izgradnje internacionalne karijere ili vlastitog biznisa u internacionalnom okruženju ili u stranoj državi, naići ćemo prvo na izazove uvjetovane kulturološkim razlikama, na primjer načinom komunikacije, odnosom prema hijerarhiji, percepcijom moći, izgradnjom povjerenja, načinom upravljanja vremenom, načinom pregovaranja i donošenja odluka, odnosom prema riziku i slično”, priča Nadina Gradaščević, internacionalna konsultantica za razvoj biznisa i liderskih vještina.

Austrijska kultura se odlikuje vrijednostima poput sistematičnosti, orijentiranosti na činjenice i izvršenje zadataka, fokusiranosti na stručnost, dugoročnosti i održivosti dok se bosanskohercegovačka kultura i druge slične kulture odlikuju opet fokusiranošću na izgradnju odnosa, fleksibilnošću, empatijom i prilagodljivošću.

“Neki od izazova za menadžerice i poduzetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i iz država koje su primarno orijentirane na izgradnju odnosa su direktnija komunikacija, dugoročno planiranje vremena, te jasnija podjela između poslovnih i privatnih aspekata života. Često se dešava da se ponašanje austrijskih kolegica ili poslovnih partnera opiše kao distancirano i hladno, i tu već imamo prvi izazov u izgradnji povjerenja, a koje je osnova za uspješno poslovanje. Različitosti u kulturama, društvenim i ekonomskim sistemima i uslovima rada mogu biti izazov, ali trebamo težiti ka razumijevanju istih, a ne interpretaciji ili generaliziranju”, kaže Gradaščević, koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo profesionalne savjetnice, te menadžerice u oblasti investicijskog bankarstva i eksperta za tržište kapitala.

 

  (Interaktivni portal za dijasporu
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.