Face TV
Faceplus, Korajlić: Političkim elitama ne odgovara vetting procedura pravosuđa!
Postoji generalno veoma nizak nivo spremnosti građana, pa i onih zaposlenih u institucijama, da prijavljuju korupciju.
Sve iz straha da će trpjeti posljedice, biti spriječeni u daljem napredovanju ili jednostavno iz razloga što smatraju da njihova prijava neće ništa promijeniti, odnosno da se po njoj neće postupati, a da odgovorni neće biti procesuirani.”
#

BiH među zemljama koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije. Trenutno stanje naše države je najgore u posljednjih dvanaest godina. Zbog čega ne možemo krenuti naprijed, ko nas najviše "koči" i da li su građani zaštićeni ukoliko prijave korupciju odgovorit će za Faceplus izvršna direktorica TIBiH Ivana Korajlić.

Podsjećamo da je TI BiH na osnovu detaljnih i sveobuhvatnih analiza pripremio prijedlog mjera koje bi trebale na sistemski način da adresiraju uzroke korupcije, a odnose se na unapređenje izbornog procesa, reforsmisanje pravosuđa s fokusom na vetting, detaljne sistemske preglede i reviziju javnog sektora i javnih preduzeća koji treba da rezultira njihovom racionalizacijom i depolitizacijom.

Faceplus: Bosna i Hercegovina nalazi se na 101. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u posljednjem istraživanju o korupciji. Vaš komentar ?

Index korupcije je i ove godine nazadak Bosne i Hercegovine na ljestvici zemalja uključenih u ovo istraživanje, što je i najveći nazadak u posljednjih dvanaest godina. Bosna i Hercegovina već dvije godine zaredom je svrstana među zemlje koje najviše nazaduju u borbi protiv korupcije te i među zemlje koje imaju najveći problem sa korupcijom. To nam pokazuje da naše institucije nisu spremne niti u mogućnosti da se izbore sa problemom korupcije.
Ono što je sigurna sam uticalo na ovakav rezultat je i činjenica da su i institucije koje bi trebalo da procesuiraju korupciju duboko ogrezle u istu počevši od pravosuđa te svih ostalih institucija koje bi trebale biti nezavisne ali koje su pod direktnom političkom kontrolom. Također, svi smo svjedoci predhodnoj godini i svim aferama koje smo imali. Konkretno vezano za nosioce pravosudnih funkcija, afere u vezi izbornih nepravilnosti, afera "Respiratori".

Faceplus: Smatrate li da je korupcija u BiH postala jednostavno dio nje, pa zbog toga i nemamo kritičan odnos prema istoj?

Bosna i Hercegovina je odavno svrstana u "zarobljene države" što u prevodu znači da su svi procesi donošenja odluka, institucije pa čak ponekad i zakoni u samom načinu na koji/kako su propisani ustvari zarobljeni specifičnim interesima elita. Kod nas su najviše zastupljene političke elite s obzirom da one direktno kontrolišu kako sve institucije tako i sve procese. Najgore je to što način funkcionisanja institucija počiva na korupciji. Građani s druge strane, sve više gledaju takvu vrstu ponašanja i odnosa prema svemu i nekako se navikavaju na toliki nivo korupcije pa na taj način to postaje dio svakodnevnog života.

Faceplus: Uspostavljanje funkcionalne i samoodržive zemlje i njen napredak ka evropskim integracijama u velikoj mjeri uslovljen je rezultatima antikorupcionih reformi, smatrate li da će BiH ovim tempom još dugo čekati na to?

Kada pogledamo 14 prioriteta koje su date BiH u Mišljenju EU većina njih se zapravo odnosi na sastavljanje vladavine prava i borbe protiv korupcije. Za iste te reforme godinama postoji najveći otpor, jer direktno utiču na interese onih koji bi trebali da donesu bolje zakone u ovoj oblasti. I tako se vrtimo u krug. Sada pokušavaju uz neka kako ih sami nazivaju prelazna riješenja donositi neke izmjene zakona koji ne ide u pravcu unaprijeđenja i onda se takve ideje pokušavaju "prodati" kroz reformu. To posebno vidimo na primjeru Zakona o sukobu interesa. Pokušava se svim silama izmanipulisati i sam proces neophodnih reformi.

Bojim se da imamo pokušaj kupovine vremena i da se tako razvače procesi, jer niko ne želi izgubiti kontrolu nad pravosuđem prije svega, pa i kontrolu nad utroškom javnih sredstava.

Faceplus: Građani BiH sve manje povjerenja imaju u pravosudne institucije koje su zadužene za spriječavanje i kažnjavanje korupcije i koruptivnih djela. Kako vratiti povjerenje građanima u funkcionisanje pravne države, bez korupcije?

Prije svega, kako bi se vratilo povjerenje građana iz pravosuđa se trebaju smijeniti ključni ljudi koji su pod direktnom političkom kontrolom i koji su čak pod kontrolom organizovanog kriminala. TI BiH godinama predlaže uvođenje tzv. vetting procedura u pravosuđu nešto što se radilo i u drugim zemljama regiona koje podrazumjevaju dubinske provjere svih nosilaca pravosudnih funkcija i koje su dovele praktično do pročišćavanja institucija pravosuđa u nekim drugim zemljama.

Faceplus: Građani koji prijave korupciju da li su zaštićeni? 

Nažalost ne. Mi nemamo usvojene ni usvojene na svim nivoima zakone o zaštiti prijavitelja korupcije. FBIH još uvijek nije usvojila ovaj zakon koji godinama stoji u proceduri. S druge strane i zakoni koji postoje na nivou BiH (koji štite samo zaposlene u institucijama BiH) i na nivou RS-a još uvijek nisu efikasni niti pružaju dovoljno sigurnosti svima onima koji bi prijavili korupciju. Postoje i suptilniji načini pritiska na sve one koji prijavljuju korupciju posebno ukoliko ista je u institucijama u kojima su zaposleni ili oni koji su prijavili, bili zaštićeni ali su pored toga opet imali određene pritiske. Ono što je ključno jeste da institucije moraju zaista da rade po prijavama građana i zviždača.

 

Face televizija u okviru projekta Face+ koji se radi u saradnji sa USAID-om obrađuje temu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.