15 C
Sarajevo
28.03.2024

Kurz: Politika otvorenih vrata za migrante poslala je pogrešan signal

Politika otvorenih vrata Europske unije za migrante bila je pogrešna, ocijenio je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz u razgovoru za slovenski portal Siol.net i izrazio zadovoljstvo što članice EU-a danas imaju drugačije stajlište.

Kurz je u razgovoru informativni za slovensnki infrmativni portal istaknuo da su ilegalne migracije i borba za koronavirusom glavni izazovi koji stoje pred Europskom unijom.

Po ocjeni austrijskog kancelara, politikom otvorenih vrata iz vremena prvog velikog migracijskog vala 2015/2016. godine poslan pogrešan signal ljudima koji su napustili svoje države i mnogi na tom putu stradali.

- OGLAS -

“Problem ilegalnih migracija niti izdaleka nije riješen. Sve je više teškoća s državama na vanjskim granicama EU-a, tu mislim u prvom redu na Tursku”, kazao je Kurz, te dodao da je EU pogriješila prije pet godina, kad je politikom “otvorenih vrata” prema izbjeglicama i migrantima dopustila njihov masovni ulazak u Europu.

“Europa je tada napravila grešku, ta odluka nije bila pravilna i zadovoljan sam da danas u Europi imamo drukčije stajalište”, rekao je Kurz.

“Danas je cilj Europske unije da štiti svoje vanjske granice”, kazao je Kurz u intervjuu koji je dao prigodom radnog posjeta Sloveniji i dodao da je u takvom stajalištu dobio potporu slovenskog premijera Janeza Janše.

“Bitno je da EU djeluje po načelu subsidijarnosti, da je bliska svojim građanima. Mislim da će glavni izazov za EU biti da se uspješno suoči s ilegalnim migracijama”, ociijenio je.

Govoreći o pandemiji Covida-19 kao velikom izazovu s kojim se svijet susreo ove godine, Kurz je kazao da je Austrija u toj zdravstvenoj krizi s ekonomskim posljedicama djelovala oprezno i učinkovito, te da je isto tako postupila i nova slovenska vlada.

“Situacija kod nas je bolja nego u mnogo drugih država, pa smo i gospodarstvo izveli iz lockdowna prije ostalih. Sada se moramo pobrinuti da tu otvorenost i slobodu očuvamo, ali uz uvažavanje svih restrikcija koje su nužne kako se bolest ne bi širila dalje i kako bismo izbjegli potpuno zatvaranje javnog života. Mislim da će idući mjesec baš zato biti kritičan. No, vjerujem da postoji svjetlo na kraju ovog tunela i da će iduće godine na raspolaganju biti i cjepivo, što znači da će u proljeće iduće godine stanje opet biti normalno”, kazao je Kurz u razgooru za portal Siol.net.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA