6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

HDZ blokirao izbor delegata iz HNK, Žuljević odgovorio: Morat će me još dugo slušati

HDZ BiH uložio je prigovor CIK-u zbog ovjere liste delegata za Dom naroda FBiH iz HNK na kojoj se našao i delegat SDP-a BiH Aner Žuljević, kao kandidat iz reda Ostalih. Potpredsjednik Skupštine HNK Tomislav Martinović najavio je kako će proces izbora delegata iz HNK za Dom naroda biti zaustavljen dok se ovo pitanje ne riješi.

„Na žalost, HDZ BiH je sa ovom žalbom potvrdio da mu je u genetskom kodu promocija politika diskriminacije i segregacije, što meni naravno nije nikakvo iznenađenje uzimajući u obzir dešavanja i na zadnjoj sjednici HNS-a. Oni su na ovaj načinsamo potvrdili svoj kontinuitet zloupotrebe „profesionalizma“ državnih službenika, jer je jasno da sekretar Skupštine nema nikakvih ovlaštenja da bude podnosilac bilo kakve žalbe u postupku izbora delegata za Dom naroda“, kazao je Aner Žuljević za Vijesti.ba.

Žuljević navodi kako su „još jednom demonstrirali svu svoju neozbiljnost kroz činjenicu da nisu u stanju pročitati uputstvo CIK-a koji je dokument od tri stranice, ili još gore ako su ga pročitali ,onda da nemaju elementarno znanje iz oblasti prava, jer bi u protivnom vidjeli da im je žalba neviđena glupost“.

- OGLAS -

„Da su samo malo više čitali, trebali bi znati da ukoliko se kod izbora delegata iz konstitutivnih naroda u Skupštinama primjenjuje Ustavni princip 1 1 1, onda je logičan pravni slijed da se ista Ustavna odredba odnosi i na Ostale, što u praksi znači da CIK u drugom krugu izbora, delegate koji nisu izabrani u SBK i ZDK po važećem uputstvu mora popuniti na nacin koji će osigurati da iz svih kantona u kojima ima izabran bude izabran po jedan predstavnik iz reda Ostalih. Samo takav pristup bi dao vjerodostojnost implementaciji ovog spornoguputstva, ili bi se u protivnom potvrdilo kako je CIK faktički uradio prljavi posao za svoje političke sponzore“, smatra Žuljević.

On dodaje kako je, što se njega lično tiče, stvar od početka vrlo jasna.

„Želja HDZ BiH u smislu moje političke eliminacije već odavno postoji, jer im godinama ne odgovara ono sto radim i govorim, pa im je ovo samo jedan od nelegitimnih pokušaja. Međutim, morat ću ih razočarati, jer bez obzira na ishod sa Domom naroda, morat će me još dugo slušati kada su u pitanju odgovori na njihove laži i prevare nad Hrvatskim narodom koji ubrzano napušta ovu zemlju zbog te i takve promašene politike od koje se njeni promotori basnoslovno bogate“, kaže Žuljević.

Žuljević je poručio kako će ovo biti predmet Ustavnog suda, jer je to njegova ljudska obaveza da se bori protiv diskriminacije.

„Na kraju, da bih bio potpuno jasan, uputstvo CIK-a je za mene nezakonito i neustavno, te će sutra biti predmet Ustavnog suda. Kakva god odluka bude, moja ljudska obaveza je da se nastavim boriti svim pravnim i političkim sredstvima da se ukinu sve moguce diskrimacije koje bilo koga u ovoj zemlji cini građaninom drugog reda“, kaže on.

Žuljević smatra da dok god to ne učinimo svi zajedno u ovoj zemlji, mi nemamo nikakve šanse da budemo dio EU, i svaka druga politička priča je neozbiljna.

„Međunarodna zajednica, šta god ona predstavljala danas u ovoj zemlji, svojim nesnalaženjem posljednjih godina više radi u prilog našeg udaljavanja nego približavanja nespornim vrijednostima ljudskih prava EU i zemalja iz kojih dolaze“, zaključio je Žuljević u razgovoru za Vijesti.ba.

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA