Face TV
Čolpa: Dodik i Čović neće uspjeti u svojim namjerama. Inzko nam još treba. Stranci su nam donijeli toliko nesreće da i turiste ne bismo trebali voljeti. HDZ mora podržati prijedlog formiranja rezervnog sastava policije FBiH.

Gost Bosanskog Vjestnika bio je predsjednik GS-a, Nihad Čolpa. Govorio je o aktuelnim temama, savezima i koalicijama na našoj političkoj sceni, ulasku o NATO-u, Dodikovim javim istupima i mnogo čemu drugome.

 Najaktuelnije trenutno jeste isključenje osam članova SDP-a.

„Malo je nepristojno da ja govorim o odlukama, dešavanjima i ponašanjima drugih stranaka. No, ako je razlog isključenja to što je tih osam članova prisustvovalo inicijalnom sastanku SPD-a, mislim da nije bilo potrebe za isključenjima jer to nije politička stranka. Pogotovo zato što nisu samo ti isključeni bili na tom sastanku, nego i drugi članovi SDP-a. Drago mi je da nijedna druga stranka nije isključila svoje članove iz istog razloga. I mi smo dio tog pokreta koji je nastao nakon niza neuspjelih ujedinjenja“, kaže Čolpa i nastavlja:

„Stanje u ljevici, a i generalno u državi ne daje pravo da gledamo lične odnose, mislim da svi naredni potezi na političkoj sceni trebaju biti rasterećeni ličnih odnosa. Ako mislimo dobro ovoj zemlji, svi mi moramo djelovati kao harmonična cjelina.“

Nije li to bio cilj Bh.bloka? U čemu je razlika između Bh.bloka i SPD-a?

„Pitate me, a ja ne znam ni šta je cilj Bh.bloka. Razlika je u tome što je Bh.blok nastao nakon izbora i nikada nisu rekli ništa više o misiji osim „ne sa nacionalistima“. Time su sebi osigurali da nemaju vklast sigurno narednih 10 – 15 godina, što građanima obesmisli ljevicu na izborima jer ne mogu donijeti promjene. SPD je nastao nakon izbora, i za razliku od Bh.bloka, iako još nema formalizovanih organa, vrlo brzo ćemo imati rezultate“, siguran je Čolpa.

Hoće li SPD vremenom prerasti u stranku?

„U ovom trenutku ne mogu o tome govoriti. SPD je odgovor na rasparčavanje ljevice. Ne mogu reći ni kakva će biti naša uloga u vlasti, ali cilj je da odbacimo populističku i retoričku ljevicu i da izdignemo ljude koji imaju znanje i sposobnost. Mi koji želimo biti alternativa nacionalističkoj  vlasti u BiH, moramo odmaći od manipulacija i moramo argumentovano govoriti. Tako npr. Ne može niko govoriti da smo mi stranka, jer to nismo. Mi smo grupa koju čine političke stranke, pojedinci, ljudi iz civilnog sruštva, mladi, vjerski službenici...zaista širok spektar iz cijele BiH“, rekao je naš sagovornik.

Nemamo formalno formiranu vlast u BiH, ali prije dva dana smo imali potpisivanje izjave između SBB-a, SDA i DF-a o saradnji. Šta to znači, je li samo puka formalnost?

„Još ne možemo reći kada će se formirati vlast, jer su Dodik i Čović izbacili megalomanske zahtjeve po tom pitanju. Prvi je rekao da BiH neće nastaviti put u NATO, što nije u skladu sa zakonima ove zemlje,a drugi traži izborni zakon utemeljen na rasističkim načelima. U skladu s tim, ja ne znam kada će se moći formirati vlast. Nadam se da oni neće dobiti to što traže, jer nije u skladu ni s našim ni europskim zakonima i odrednicama.“

Dodik je i danas ponovio da BiH neće u NATO, da je to stav RS-a i koji će se proširiti na cijelu državu, ali da je uredu saradnja s NATO-om.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.