5 C
Sarajevo
25.04.2024

Ubistvo malteške novinarke: Muskat poriče političku umiješanost

Malteška policija je juče uhapsila jednog od najistaknutijih biznismena u vezi sa istragom o ubistvu novinarke Dafne Karuane Galicije.

Jorgena Feneka su privele oružane snage prije zore, na njegovoj luksuznoj jahti, dok je pokušavao da napusti mediteransko ostrvo, objavio je Rojters.

Do hapšenja je došlo dan nakon što je premijer Malte Džozef Muskat predložio pomilovanje osumnjičenog posrednika u ubistvu Karuane Galicije ako ponudi valjane dokaze o tome ko stoji iza ubistva.

- OGLAS -

Muskat je rekao novinarima da je naredio dodatni policijski nadzor nakon što su se pojavile vijesti o navodnom posredniku, dodavši da je to učinio kako bi se spriječilo potencijalno bjekstvo „bezbjednosno interesantnih osoba“.

Prema malteškom zakonu, policija ima 48 sati da ispita i optuži osumnjičenog, ili ga oslobodi.

Karuana Galicija, ugledna novinarka koja se bavila istraživanjem korupcije, poginula je u eksploziji automobila bombe ispred svoje kuće blizu prijestonice Valeta u oktobru 2017. Njeno ubistvo je šokiralo Evropu i nametnulo pitanja o vladavini prava na malom ostrvu.

Osam mjeseci prije nego što je ubijena, pisala je o misterioznoj kompaniji u Dubaiju „17 Black Limited“, navodeći da je povezana sa malteškim političarima, ali nije ponudila nikake dokaze.

Istraga koju je agencija Rojters sprovela prošle godine identifikovala je Feneka kao vlasnika te firme.

U mejlu iz decembra 2015, koji su otkrili malteški finansijski regulatori, pisalo je da tajne panamske kompanije u vlasništvu tadašnjeg ministra energetike Konrada Micija i Kita Šembrija, šefa kabineta premijera Muskata, od „17 Black“ očekuju isplate do dva miliona dolara za nedefinisane usluge.

Šembri i Mici su prošlog oktobra izjavili za Rojters da ne znaju za bilo kakvu povezanost između „17 Black“ i Feneka. Fenek je demantovao da su pravljeni bilo kakvi planovi o isplatama političarima ili bilo kome ko je povezan sa njima. Rojters piše da nema dokaza da je novac isplaćen.

Muskat je juče rekao da nema indicija da su Šembri ili Mici, aktuelni ministar turizma, umiješani u ubistvo.

„Državne institucije dobro rade“, rekao je premijer, misleći na istragu koja je u toku.
Trojica osumnjičenih za ubistvo novinarke su uhapšeni u decembru 2017, ali vlasti do sada nisu otkrile ko je naručio ubistvo.

U moguće velikom pomaku u istrazi, muškarac koji je uhapšen prošle nedjelje u okviru odvojene istrage za pranje novca, tražio je da stupi u kontakt sa policijom koja se bavi slulčajem novinarke i ponudio da otkrije ime naručioca u zamjenu za pomilovanje.

Vijest o njegovom hapšenju objavljena je u utorak.

Fenekova luksuzna jahta „Đo“ (Gio) napustila je marinu Portomaso, osam kilometara od Valete, nešto poslije pet sati ujutro. Međutim, policija je brzo intervenisala i primorala je da se vrati u luku, kazali su izvori za Rojters.

  
 

Prema pisanju britanske agencije, dokumenta koja malteškom privrednom registru prijavljena u utorak, a objavljena juče, pokazuju da se Fenek povukao sa nekoliko pozicija, uključujući mjesto direktora porodične firme Tumas grupa.

On je takođe dao ostavku na mjesto direktora i suvlasnika grupe koja je 2013. od malteške države dobila veliku energetsku koncesiju da gradi elektranu na gas na tom ostrvu. Drugi investitor u toj kompaniji, njemački Simens, juče je saopštio da ga je pozvao da se povuče sa pozicije direktora firme Elektrogas Malta pošto su se pojavili navodi o „17 Black“, iako je on porekao bilo kakve nezakonite radnje.

„Zbog sumnji javnosti u integritet gospodina Feneka, Simens je pozvao da bude isključen iz borda direktora“, navodi se u saopštenju i dodaje da je kompanija obaviještena da je juče dao ostavku.

Vladini zvaničnici da podnesu ostavke

Porodica Karuane Galicije je pozdravila hapšenje, rekavši da je bilo krajnje vrijeme.

„Sada očekujemo da vlasti nastave da istražuju veze koje je naša majka otkrila, između Feneka i premijerovog šefa kabineta i ministra Konrada Micija“, navedeno je u saopštenju.

Šembri i Mici su pod sve većim pritiskom da podnesu ostavku. Poslanik Sven Gigold, koji je pomogao u sastavljanju parlamentarnog izvještaja o ubistvu Karuana Galicije, pozdravio je napredak nakon „dvije godine nedjelovanja“, prenio je „Gardijan“.
„Imajući u vidu veze između osumnjičenog Jorgena Feneka, njegove kompanije ‘17 Black’ i ministra turizma Konrada Micije, te šefa kabineta Kita Šembrija, obojica moraju dati ostavku“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA