Face TV
Jakovič danas, Jakovič ’95. Takva je Bosna! Nema više rata. Tako da je to osnova na kojoj možete vi graditi savremenu bosanskohercegovačku državu”, 23 godine poslije, Jakovič je poručio, da je BiH braneći sopstvene interese, odbranila i interese Zapadnog svijeta i Evrope.
  1. godina sukob u BiH glavno pitanje vanjske politike vlade SAD-a

 

Podsjećamo, Viktor Jakovič, 13. 04. 1995. je bio gost na tadašnjoj tribini u organizaciji Vijeća kongresa bosansko-muslimanskih intelektualaca, u ulozi amabasadora SAD-a, koja je emitovana u Centralnom dnevniku prije 23 godine.

Tada je govorio o sukobu u BiH kao glavnom pitanju vanjske politike vlade SAD-a.
“Za mene čudo u ovom Balkanskom ratu nije to da su Karadžićevi Srbi zauzeli 70% teritorije, ako su toliko uzeli, nego je čudo da nisu uzeli 100%. Nije za mene čudo u ovom Balkanskom ratu da su zauzeli jednu trećinu susjedne države Hrvatske, nego je čudo da su bili spriječeni da zauzmu dvije trećine. Svi znaju da su Karadžićevi Srbi htjeli zauzeti Sarajevo, Karadžić je Sarajevo obećao svojim ljudima, a oni nisu zauzeli Sarajevo. Svi znaju da su htjeli stajati na tuđoj obali, ali oni danas nisu na Jadranu. Vi ste pokazali sposobnost da održite svoje društvo”, poručio je 1995. godine Jakovič na tribini, dodajući kako

 

  1. godine situacija u BiH i dalje "nije zavidna što se tiče susjednih država“

 

Viktor Jakovič kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "BiH i regija u procjepu internacionalnih politika“, istakao je kako Amerika, po njegovom mišljenju, nije odustala od projekta da BiH bude država i funkcioniše kao država.

- Mi moramo biti inovativni, moramo biti više kreativni, da ne gledamo na stare mehanizme, nego da izmislimo neke nove - smatra Jakovič te dodaje da je ono što je potrebno jeste smisliti nešto novo za BiH.

- Ako pitate prosječnog Amerikanca šta da radimo danas za BiH, možda ćete dobiti pozitivan odgovor, a možda ćete dobiti odgovor 'zar nismo dosta uradili do sada'. Sad su nova vremena nastala gdje su novi centri svjetske moći. Tu su Rusija, Kina,  srednji Istok, i svi imaju utjecaj ovdje, u ovom dijelu svijeta, a za mene nadstukture koje postoje u ovom dijelu svijeta, to je NATO i EU - kazao je Jakovič odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Amerika svjesna ruskog utjecaja u BiH i kako on posmatra taj proces.

Jakovič  je podsjetio da država funkcionira na osnovu Dejtonskog sporazuma.

- Neću kriti, a govorim u svojstvu građanina, ima puno defekata, mana u Dejtonskom sporazumu. Tek sada vidimo koliko, ali ima i pozitivnih strana. Pozitivna strana jeste da je to dio  procesa koji je obustavio ratno stanje. Nema više rata. Tako da je to osnova na kojoj možete vi graditi savremenu bosanskohercegovačku državu - smatra Jakovič. Vi ste, istakao je on „više postigli nego što možda mislite“.

Zaključio je da je na međunarodnoj zajednici da nastavi podržavati procese u Bosni i Hercegovini.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.