1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

U pretresima “Bire” od migranata oduzeti noževi, palice i šrafcigeri

Pripadnici policije USK danas su u jutarnjim satima obavili pretres u prihvatnom centru za migrante “Bira” u Bihaću i tom prilikom pronađen je značajan broj noževa, šrafcigera te drvenih i metalnih palica i ostalih predmeta pogodnih za nanošenje tjelesnih povreda, potvrdio je za “Nezavisne” portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, u pretresu je sudjelovalo oko 200 policijskih službenika, a niko od migranata nije priveden.

“Ova policijska akcije je bila preventivne prirode i usmjerena na to da se pronađu i oduzmu predmeti koji mogu poslužiti za nanošenje fizičkih povreda”, kazao je Šiljdedić.

- OGLAS -

Inače, sama akcija je motivisana događajem koji se desio danas, kada je jedna osoba lakše povrijeđena u neposrednoj blizini objekta “Bira”.

“Migrant iz Pakistana je prijavio kako ga je bez ikakvog povoda napalo nekoliko drugih migranata koje ne poznaje. Tom prilikom on je uboden u lijevu nogu, najvjerovatnije nožem”, kazao je Šiljdedić.

Dodao je kako su napadači pobjegli, a Pakistancu je pružena medicinska pomoć i konstatovane su mu lakše povrede. Šiljdedić je komentarisao i video-snimak koji se pojavio na internetu, a na kojem se vidi masovna tuča migranata u jednoj od hala u centru “Bira”, prilikom koje su kao oružje koristili stolice i drugi namještaj.

Prema njegovim riječima, nije moguće tačno utvrditi kada je taj snimak nastao.

“Moguće je da je policija izlazila i poduzela određene radnje po ovom događaju, a da taj snimak u to vrijeme nije bio dostupan”, kaže Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, bezbjednost unutar prihvatnih centara regulišu pripadnici sigurnosnih agencija koje je angažovala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

“M periodično vršimo pretrese tih lokacija i porazna je činjenica da svaki put nalazimo sredstva pogodna za činjenje krivičnih djela”, kazao je Šiljdedić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA