7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Da li pametni telefoni uskoro odlaze u historiju?

Po novim informacijama Apple se priprema na novu eru u tehnologiji, eru u kojoj  ključnu ulogu ne bi imali pametni telefoni, nego naočale s podrškom za virtualnu stvarnost (VR). Prema istim informacijama na najnoviji gadget iz Appleove porodice morat ćemo sačeki još koju godinu. 

Direktor Appleova AR i VR odjela Mike Rockwell je tijekom prezentacije u kompaniji izjavio da ne žele žuriti sa  novom tehnologijom, već je prvo moraju usavršiti.  Tokom te prezentacije spomenuta su dva uređaja, tačnije dva para naočala sa virtuelnom stvarnošću koje Apple razvija.

Prve ne treba očekivati prije 2022. godine, a drugi model, koji bi trebao biti manji, trebali bi predstaviti 2023. S obzirom na to koliko je vremena ostalo do planiranog predstavljanja, jasno je da se svašta može promijeniti, uključujući i vrijeme predstavljanja. Prvi uređaj koji namjeravaju predstaviti trebao bi imati neke dizajnerske sličnosti s Facebookovim Oculus Questom te bi se na njemu jednostavno moglo prebacivati iz proširene u virtualnu stvarnost. U Appleu trenutačno istražuju različite materijale koji bi se mogli koristiti u dizajnu uređaja kako bi bio što udobniji za nošenje više sati dnevno.

- OGLAS -

Naočale za proširenu stvarnost (dakle, bez VR-a) dio su još ambicioznijeg projekta te će biti namijenjene za cjelodnevno nošenje i jednom bi nam zaista mogle zamijeniti pametne telefone. U novinarskim izvještajima spominju se posebna stakla koja bi se zatamnila kada su osobe koje ih nose zauzete, što je zanimljivo rješenje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA