7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Stadion Koševo uskoro u novom ruhu: Usvojen Nacrt o izmjenama regulacionog plana

Na današnjem zasjedanju Općinskog vijeća Općine Centar u Sarajevu odlučivalo se i o sudbini Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase.

Jedna od tačaka bio je i Nacrt odluke o usvajanju i provođenju Izmjena i dopuna Regulacionog plana “Zetra” – zona sporta i rekreacije, a vijećnici su sa 25 glasova “Za” usvojili Nacrt odluke. Ukupno je glasalo 28 vijećnika.

Naime, zaključeno je kako je potrebno uraditi mnoštvo preinaka kako bi se modernizovao stadion.

- OGLAS -

“Arena Koševo nije samo problem Općine Centar, već cijele države. Svi sportski tereni moraju doživjeti modernizaciju. Očekujemo da će Vlada Kantona Sarajevo za dodjelu koncesija prihvatiti ovaj projekt te nakon idejnog rješenja koje izradi Općina Centar, izraditi studiju opravdanosti za dodjelu koncesije, a kako bismo već u proljeće 2020. pokrenuli postupak za javne nabavke. U očekivanju da će Vlada KS, Grad Sarajevo i Vlada FBiH izdvojiti sredstva za sufinansiranje projekta modernizacije Koševa, predlažem da se u budžetu za 2020. godine izdvoji 500.000 KM. Ko uloži marku, mi smo spremni uložiti još jednu marku u modernizaciju Koševa”, rekao je Ajnadžić.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije u nekoliko navrata izjavljivao kako je potrebno izvršiti potpunu modernizaciju stadiona koji bi u novom ruhu bio bez atletske staze i s najboljim uslovima za održavanje klupskih i reprezentativnih utakmica najvišeg ranga u organizaciji FIFA-e i UEFA-e.

Najavljena je i izgradnja sportsko-rekreacionog kompleksa, proširenje prostora za golf, izgradnja parkovske površine, vještačkih jezera, kao i povezivanje Koševa sa žičarom.

Senada Bosno, vijećnica Naroda i pravde, požalila se da će se koševska dolina pretvoriti u kompleks hotela i objekata, a ne ono što mu je svrha, prenosi klix. 

Ukoliko se krene u modernizaciju stadiona, na njemu bi se najprije uradile preinake kojima bi se omogućilo igranje evropskih utakmica klubova. To, između ostalog, podrazumijeva promjenu travnjaka i ugradnju grijača, natkrivanje dijela tribine za predstavnike medija…

Što se tiče atletike, ranije je predloženo da se pored stadiona izgradi moderni atletski poligon s brojem staza prema standardima atletske federacije, te modernizaciju pomoćnih terena i objekata, ali i izgradnju natkrivenih tribina za smještaj više hiljada gledalaca atletskih takmičenja.

Također, u okviru preuređenja prostora planira se izgradnja atletske dvorane koja bi za razliku od trenutnog stanja omogućila razvoj atletike i atletska takmičenja i u zimskom periodu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA