-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Guterres: Epidemija novog virusa ‘veoma je opasna situacija’

Generalni sekretar UN-a izjavio je za  Associated Press da epidemija virusa koja je izbila u Kini „nije van kontrole, ali je to veoma opasna situacija“

Antonio Guterres kazao je u intervjuu u utorak da su „rizici enormni i da svi širom svijeta trebamo se pripremiti za to“.

Guterres je dodao da se virus proširio u zemljama „sa slabijim kapacitetima njihovih zdravstvenih službi“ i da zahtijeva veliku međunarodnu solidarnost.

- OGLAS -

U epidemiji je zaraženo više od 73.000 ljudi širom svijeta. Također je zabilježeno više od 1.800 smrtnih slučajeva, od kojih skoro svi u Kini.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je nazvala bolest COVID-19, zbog njenog porijekla krajem prošle godine i koronavirusa koji je izaziva.

Kina je javila o 1.866 novih slučajeva virusa i 98 novih smrtnih ishoda u svom ažuriranom izvještaju objavljenom danas. U izvještaju se navodi da epidemija izaziva blažu bolest kod većine ljudi, povećavajući optimizam među globalnim zdravstvenim službama.

Guterres boravi u Pakistanu na konferenciji povodom 40-godišnjice izbjegličkog priliva iz susjednog ratom zahvaćenog Afganistana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA