10.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Dodik pročitao stenogram: Ambasador Kvinte mi je rekao da se Programom reformi ništa ne aktivira

Dodik se obratio zastupnicima u Narodnoj skupština RS-a u povodu Programa reformi koji je Predsjedništvo BiH već dostavilo u sjedište NATO-a u Briselu.

On je u obraćanju zastupnicima kazao da nikada neće dozvoliti da se Oružane snage BiH učestvuju u misijama u blizini granice s Rusijom ili da bude dio misije na Kosovu.

Dodik je rekao da bh. entiteta RS nije priznao nezavisnost Kosova i da to znači da manji bh. entitet nije dozvolio ni državi BiH da prizna nezavisnost Kosova.

- OGLAS -

Istakao je da će Oružane snage BiH učestvovati samo u misijama u koje ide Vijeće sigurnosti UN-a, ali i da će u tom slučaju BiH sama procijeniti da li je to dobro za BiH.

Kako kaže, to je primjer principa vojne neutralnosti RS-a i poštivanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a koju je usvojila Narodna skupština RS-a.

Dodik je pročitao navode iz stenograma sa sastanka na kojem je razgovarano o Programu reformi s ambasadorima zemalja Kvinte. Kako kaže, sam je na sastanku navodio da je dokument moguća podvala na način da se zove Program reformi, a da je zapravo ANP, međutim strani ambasadori uvjerili su ga u suprotno.

Zastupnicima je pročitao izjavu ambasadora predstavnika Kvinte navodeći da zastupnici znaju ko je taj ambasador. On je pročitao da je ambasador rekako kako su se blisko konsultovali s NATO-om, da NATO očekuje da primi bh. plan partnerstva i da će NATO prihvatiti dokument bez obzira kako se zove, ali i da se tim dokumentom ne aktivira ništa niti se mijenja status MAP-a.

Dodik je istakao da je to stav koji je ambasador prenio u ime svih ambasadora predstavnika KVINTE.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA