3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Online protest “Slobodni za praznike”: Vlasti bi trebale voditi računa o radnicima

U organizaciji Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH danas je održan online protest “Slobodni za praznike” tokom kojeg je poručeno da radnici u trgovinama širom BiH rade u izuzetno teškim uslovima, javlja Anadolu Agency (AA).

Tim povodom u Sarajevu je održana i konferencija za medije na kojoj su organizatori istakli da je cilj protesta ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju pravo provesti praznike zajedno sa svojim porodicama, a ne na radnom mjestu.

Željka Rubinić, regionalna povjerenica STBIH – Regija Hercegovina, izjavila je da je situacija na terenu vrlo teška i da radnici u sektoru trgovine teško žive.

- OGLAS -

“Razlog tome je nedostatak zakonske regulative i to je jedan od glavnih razloga zašto smo danas ovdje. U Federaciji BiH postoji zakon o praznicima, ali taj zakon nikad niko nije vidio, nemoguće ga je naći i nemoguće je doći do njega. On je preuzet iz bivše države i izmjenjen je s neka dva člana. Shodno tome, situacija na terenu je poprilično kaotična i radnici su ostavljeni na milost i nemilost i poslodavcu i kantonalnim vlastima”, kazala je Rubinić te dodala da ipak postoje i neki pozitivni primjeri kao što je Općina Čitluk koja je zabranila rad nedjeljom i odredila kazne.

Izrazila je nadu da će ovaj protest, kako je rekla, natjerati vlasti da nešto učine kako bi radnici imali slobodan dan, na nedjelju i na praznike.

Dragan Došen, regionalni povjerenik STBIH – Regija Sjeverozapad, istakao je da se situacija u toj regiji mijenja od grada do grada.

“Znamo da se ovdje radi o pritiscima i lobiranju vlasnika trgovačkih lanaca na lokalne vlasti kako bi zaštitili svoje interese, a sve to na uštrb radnika i njihovih prava i dostojanstva radnika. Jedan od ključnih problema u našoj regiji je i manjak radnika usljed odlaska radnika u inostranstvo. Njihova mjesta ostaju prazna, a sve je manje ljudi koji su zainteresovani da popune ta radna mjesta”, kazao je Došen.

Blaženka Marković, glavna povjerenica kompanije Konzum BiH, izjavila je da je ovaj poslodavac odlučan u primjeni zakona i da sve probleme radnika rješava kroz socijalni dijalog.

“Ipak, poslodavac je vrlo ograničen, jer ne postoji jedinstven zakon o praznicima. Zato šaljem poruku vlastima – da bi poslodavci poštovali zakon, moramo prvo da imamo taj zakon i da postoji jedan zakon”, rekla je Marković.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, istakla je da na ovom protestu žele poručiti da dosta zavisi od poslodavaca, a najviše od vlasti.

“Vlasti bi trebale voditi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom dijelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija. Naša kampanja je počela 1. aprila i do danas smo dobili na stotine poruka”, kazala je Beširović, te dodala da su već upitili određene inicijative vlastima u entitetima RS i Federacija BiH.

Pozvala je građane da potpišu njihovu online peticiju koju su pokrenuli ovim povodom, a koja će ići na adresu Federacije BiH i premijera kako bi se ovo pitanje zakonski uredilo.

“U slučaju da Vlada odbije našu inicijativu, mi smo spremni da sami napravimo prijedlog izmjene zakona. S tim prijedlozima ćemo ići prema parlamentu Federacije. Imali smo i razgovore sa zastupnicima i pozivam ih da nas podrže”, rekla je Beširović.

Online protestu pod nazivom “Slobodni za praznike” pridružio se i veliki broj poznatih ličnosti iz cijele BiH kao i građana, a posebno mladih ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA