5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Vučić: Bez pomaka, novi sastanak o dijalogu u Parizu, 1. ili 2. jula

Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Njemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je sinoć predsjednik Srbije po završetku samitra u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je riječ o dogovoru.

“Do tada, nadam se da će ovaj impuls odgovornosti koji su dali Mekrel i Makron, uz pristustvo Mogerini, značiti neku vrstu stabilizacije prilika bar za ta dva meseca, dok ne pokušamo da prodnađemo neko rešenje za nastavak dijaloga”, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora u Berlinu.

- OGLAS -

On je ponovio da nije srećan što neko misli da su takse u 21. vijeku nešto normalno i moralno, ali je dodao da je zahvalan domaćinima, Merkel i Makronu, što su izdvojili ogromno vrijeme i trud i, ako ništa drugo, svojim ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Vučić je istakao i da je, nekima koji su zahtijevali i tražili da se vidi kako da izgleda neki finalni sporazum, rekao da ne dolazi u obzir da nas neko uslovljava bilo čime i da zato postoje razgovori i pregovori, a ne njihov spisak želja.

“Moram da priznam da je jedan od organizatora skupa bio veoma korektan i nedvosmisleno stavio do znanja albanskim predstavnicima da to neće moći tako”, rekao je Vučić.

Kada god ne riješite neki problem, ne možete da kažete da ste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan i odgovoran način zastupali zemlju.

Povodom izjave Hašima Tacija, koji je tokom jučerešnjeg dana izjavio da je EU nesposobna da vodi dijalog i da SAD treba da se uključi u proces, predsjednik Srbije kaže da ne misli da je problem u EU.

“Mi nikada nismo imali problem sa EU. Ne mislim da je problem u EU. Probem je u svima nama koji treba da se okrenemo budućnosti”, porucio je Vučić.

On je rekao da je njemačka kancelarka inače “vrlo brzo” bila obavještena o toj Tačijevoj izjavi, i ocijenio da “mnogima neće biti drago zbog toga”.

Istakao je i da bi volio da je juče pokrenut dijalog, jer je to garancija buduće stabilizacije.

“Ali, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, mi partenera za odgovornu i ozbiljniju igru nismo imali”, zaključio je Vucic poslije sastanka u Berlinu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA