1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Uebber zahvalna njemačkom timu za osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju

Njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber primila je danas tim njemačke službe za tehničku i logističku pomoć Technisches Hilfswerk (THW), koji su u okviru volonterskog angažmana radili na mjerama osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju.

– Drago mi je da će se ove mjere, osposobljavanja prihvatnog centra, završiti krajem ovog mjeseca i što je Njemačka time jasno poručila da želi rasteretiti institucije BiH, kod smještaja za migrante. Zahvalna sam snagama THW, koji su se dobrovoljno prijavili i dijelom ovdje proveli  božićni ili novogodišnji odmor da bi doprinijeli tome da se izbjeglice i migranti primjereno smjeste u Blažuju. Time su dali primjer svog civilnog i društvenog angažmana koji se ne može dovoljno visoko cijeniti – rekla je ambasadorica Margret Uebber.

Bundesanstalt Technisches Hilfswerk je njemačka državna organizacija civilne zaštite i upravljanja u kriznim situacijama koja se sastoji od volontera i uposlenika u stalnoj službi u odjelu Saveznog ministarstva za unutrašnje poslove, izgradnju i zajednicu.

- OGLAS -

Služba THW je, od 21. novembra 2019. sa 50 dobrovoljaca, bila raspoređena u Blažuju.

Njemačka je stavila ukupno više od milion eura na raspolaganje za neophodne mjere osposobljavanja u Blažuju. To obuhvata snabdijevanje vodom i strujom, ugrađivanje sanitarnih instalacija i grijanja kao i popravke na pojedinačnim objektima i krovovima.

U saopćenju za javnost Njemačke ambasade navodi se da će ti radovi biti završeni krajem januara i međusobno usaglašeni sa nadležnim bh. ustanovama i IOM-om.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić rekao je da je zahvalan timu THW-a za pomoć u osposobljavanju prihvatnog centra za migrante u Blažuju.

– BiH nema finansijskih mogućnosti, ali ni dovoljno ljudskih kapaciteta da se nosi s tom vrstom globalnog izazova odnosno migrantske krize. U tom smislu nam je dobrodošla svaka vrsta pomoći. Nama su potrebna sistemska rješenja, što podrazumijeva i saradnju s Evropskom unijom – kazao je ministar Radončić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA