10 C
Sarajevo
19.04.2024

Morgan Stanley: Ovo su tri moguća scenarija utjecaja korone na ekonomiju

S poremećajima u gospodarskim aktivnostima i dislociranim tržištima kapitala, investitori raspravljaju o tome može li Covid-19, kolokvijalno poznat kao koronavirus, izbaciti iz kolosijeka globalni ciklus. S obzirom na nedavne oštre padove na globalnim tržištima, lako je davati pesimistične prognoze. Međutim, u ovakvim vremenima, postoje neke jasne perspektive, piše Chetan Ahya, glavni globalni ekonomist Morgan Stanleyja.

Ahya nadalje piše kako će iznijeti tri vjerojatne posljedice epidemije koronavirusa po globalni rast, o kojima se konzultirao sa svojim suradnicima u Morgan Stanleyju. U najizglednijem scenariju, prema kojem će se u bližoj budućnosti i dalje pojavljivati novi slučajevi i poremećaji, globalni kreatori politika vjerojatno će posegnuti za mjerama olakšavanja i snižavanja kamata kako bi ublažili posljedice. Pod pretpostavkom da broj novih slučajeva dosegne vrhunac u svibnju, globalni rast mogao bi se oporaviti u trećem kvartalu, smatra Ahya.

Za bolje shvaćanje pozadine, Ahya kaže kako je krajem prošle godine zajedno sa suradnicima vidio više dokaza oporavka globalne ekonomije nakon teških 18 mjeseci. HPM indeksi su dosegnuli dno, a podaci o novim narudžbama pokazivali su napredak od listopada. Globalna trgovina ponovno je rasla u prosincu, nakon šest mjesec pada. Unatoč određenoj skepsi, Ahya je ove podatke protumačio kao dokaz svoje teze da će globalno gospodarstvo krenuti putem oporavka u prvom kvartalu 2020. godine.

- OGLAS -

Epidemija Covida-19 svakako je promijenila kratkoročni narativ, nastavlja ekonomski stručnjak Morgan Stanleyja. S obzirom na slabu polaznu točku globalnog rasta i još uvijek slab oporavak, ovaj poremećaj gospodarskih aktivnosti vjerojatno će usporiti globalni rast u ovom kvartalu.

Ključno je pitanje, nastavlja Ahya, hoće li ovaj egzogeni i prolazni šok fundamentalno promijeniti ciklus rasta? Zasad se čini da neće. Zapravo, tijekom ovog ciklusa ekspanzije, globalna je ekonomija proživjela niz šokova, a nakon svakog od njih uslijedio je miniciklus globalnog rasta koji je pomogao većoj ekspanziji tako što je prekidao faze prekomjernog bujanja koje bi dovelo do pregrijanog rasta i na kraju zaustavilo ekspanziju, smatra Ahya.

Scenarij 1 – virus pod kontrolom u martu

Epidemija virusa je pod kontrolom do kraja ožujka i poremećaji u proizvodnji završavaju u prvom kvartalu. Odlučujući faktori u Kini i Aziji nastoje pokrenuti smislenu fiskalnu i monetarnu potporu, Kina povećava svoj fiskalni deficit za 1,2 postotna poena, održavajući ga na visokim razinama i drugu godinu zaredom. Globalni rast pada na 2,5 posto u prvom kvartalu, nakon 2,9 posto u četvrtom kvartalu 2019. godine, ali se značajno oporavlja od drugog kvartala nadalje.

Scenarij 2 – eskalirajući u nova područja, poremećaji se nastavljaju u drugom tromjesečju

U ovom scenariju, novi slučajevi se nastavljaju pojavljivali u većem broju i u drugim dijelovima svijeta, a vrhunac dostižu krajem svibnja. Poremećaji se nastavljaju u drugom kvartalu, utječući na korporativnu profitabilnost određenih sektora, te izazivajući pojavu korporativnih kreditnih rizika. Ako se dislociranost na tržištima kapitala nastavi i u drugom kvartalu, naglo pooštravanje financijskih uvjeta može označiti prekretnicu, pogoršati rast slabljenjem korporativnog povjerenja, padom kapitalnih rashoda i padom zapošljavanja.

U svom odgovoru, kreatori globalnih politika širom svijeta mogu osnažiti mjere ublažavanja, ponajprije fiskalnu politiku u Aziji i Europi i monetarnu politiku u SAD-u. Fed je prošli tjedan objavio neočekivano smanjenje kamatne stope za pola postotnog poena, a glavna američka ekonomistica u Morgan Stanleyju, Ellen Zentner, očekuje da će na sastanku u travnju Fed, s obzirom na fluidnost situacije, smanjiti kamatne stope za još četvrtinu postotnog poena. U ovom scenariju, globalni rast bit će u prvoj polovici 2020. godine prosječno 2,4 posto, ali će početi rasti u trećem kvartalu.

Scenarij 3 – epidemija se nastavlja i u trećem kvartalu uz porast rizika od recesije

Globalni poremećaj zbog epidemije se nastavlja u trećem tromjesečju, obuhvaćajući sva velika gospodarstva. Kina se suočava s još jednim porastom broja novih slučajeva. Produženi poremećaj ekonomskih aktivnosti šteti korporativnoj profitabilnosti i donosi porast korporativnog kreditnog rizika i značajno pooštrava financijske uvjete, što uzrokuje usporavanje globalnog rasta.

Središnje banke krenut će u novi ciklus ublažavanja posljedica, ovaj put s potencijalno koordiniranim odgovorom. U ovom scenariju, Ahya očekuje pad globalne stope monetarne politike na najniže razine od 2012. godine. Fed će nastaviti smanjivanje stopa iz razdoblja od ožujka do lipnja i postati još agresivniji, te stope do trećeg kvartala približiti donjoj granici.

Fiskalni odgovor u ključnim razvijenim i nadolazećim gospodarstvima postat će agresivniji, a na Kinu će zapadati dva posto fiskalne ekspanzije. Ciklički prilagođeni primarni fiskalni deficit Kine i G4 nacija (Brazil, Njemačka, Indija i Japan) proširit će se na 5,1 posto BDP-a u 2020., nakon što je 2019. godine bio 4,1 posto. Globalni rast bit će slab (ispod 2,5 posto) od prvog do trećeg kvartala.

 
(Index.hr)
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA