6.6 C
Sarajevo
19.03.2024

Za zdravu štitnu žlijezdu: Sedam namirnica koje sadrže jod

Jod je važan mineral koji putem ishrane svakodnevno treba unositi u organizam. Ovaj mineral je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlijezde odnosno utiče na proizvodnju tiroidnih hormona koji imaju važnu ulogu u cijelom tijelu. Nedovoljan unos joda onemogućava stvaranje dovoljnih količina hormona, dok količina joda iznad optimalne vrijednosti ispoljava blokirajući efekat na hormonsku proizvodnju.

Nedostatak joda izaziva oboljenje koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotireioze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.

Kako biste spriječili deficit joda i sačuvali zdravlje štitne žlezde, važno je da redovno jedete namirnice koje sadrže jod. Odrasla osoba dnevno treba da unese 150 mikrograma joda, a evo koje namirnice sadrže ovaj važan mineral.

Mliječni proizvodi – istraživanja pokazuju da jedna šolja mleka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt. Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.

- OGLAS -

Jodirana so – 1/4 kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom. Međutim, so sadrži i natrijum koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa količinama koje unosite.

Tunjevina – sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.Tunjevina je dobar izvor omega 3 masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.

Jaja – predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršena su kombinacija vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.

Suve šljive – bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem. Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju veganima kako bi nadoknadili unos joda u organizam.

Alge – dobar su izvor antioksidanata, vitamina i minerala, a sadrže malo kalorija. Bogate su jodom, a izdvajaju se tri vrste: kombu, nori i vakame alge. Alge možete kupiti u bolje snadbevenim prodavnicama zdrave hrane.

Bakalar – sadrži malo masti i kalorija, a bogat je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.

Zanimljivo je da je jodiranje kuhinjske soli uvedeno upravo u cilju prevencije bolesti štitaste žlijezde. Zašto jodiranje baš soli? Zato što je upotreba soli stabilna tokom cijele godine, so koriste svi, tehnologija jodiranja je jednostavna, dodatak joda ne mijenja boju, ukus ni miris soli.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA