8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

EU će ubrzati odobrenja cjepiva protiv mutacija covida-19

Europska unija ubrzat će odobrenja cjepiva protiv koronavirusa prilagođenih za borbu protiv mutacija virusa, najavila je u nedjelju u intervjuu njemačkom listu povjerenica za zdravstvo EU Stella Kyriakides.
 

“Odlučili smo da cjepivo koje je proizvođač poboljšao na temelju prethodnog cjepiva u borbi protiv novih mutacija više ne mora prolaziti kroz cijeli postupak odobrenja”, rekla je Kyriakides za bavarski Augsburger Allgemeine, prenosi Hina.

“Dakle, brže će biti dostupna odgovarajuća cjepiva bez ugrožavanja sigurnosti”.

Europska komisija našla se na udaru država članica EU zbog kašnjenja s isporukama cjepiva zbog čega EU zaostaje za zemljama poput Velike Britanije i Sjedinjenih Država.

- OGLAS -

Kyriakides je članica nove radne skupine, koju vodi povjerenik za industriju Thierry Breton, koja radi na uklanjanja uskih grla u proizvodnji novim varijanti cjepiva.

“Iako su cijepljenja u prvom tromjesečju 2021. počela polako, u drugom će se tromjesečju povećati, a do kraja rujna EU očekuje da će od licenciranih proizvođača primiti dovoljno doze za pokrivanje preko 70 posto stanovništva”, rekao je Kyriakides.

Ponovila je stajalište Komisije kako zatvaranje granica nije učinkovito oružje protiv infekcija.

Njemačka upravo uvodi zabrane ulaska putnicima iz Češke i austrijske regije Tirol kako bi spriječila širenje novih inačica covida-19.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA