5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Zajednički projekt BBI banke i Općine Centar na smanjenju zagađenosti u Sarajevu

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Ameri Bukvić i načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji između BBI banke i Općine o subvencioniranju profitne marže u projektu utopljavanja individualnih objekata.

Projektom utopljavanja individualnih objekata na području općine Centar građani će u BBI banci moći dobiti beskamatna sredstva za ovu svrhu.

“Općina će subvencionirati profitnu maržu, a kako bismo potaknuli građane da se uključe u projekte energetske efikasnosti, Općina će, osim subvencioniranja profitne marže, u zavisnosti od broja kvadrata koji se utopljavaju, građanima refundirati od 1.500 do 3.000 KM. Naše analize su pokazale da sada na području općine Centar postoje 2.372 ložišta na čvrsto gorivo i cilj nam je da do 2023. ona sva budu zamijenjena efikasnijim načinima zagrijavanja koja ne zagađuju okolinu”, izjavio je Ajnadžić, dodajući kako će mjera utopljavanja zasigurno dovesti do smanjenja ložišta i manje količine otrovnih gasova u atmosferi.

- OGLAS -

Detalji i upute za građane kako da apliciraju za beskamatna sredstva u BBI banci za ovaj projekt biće objavljena u javnom pozivu u januaru 2020. godine.

“Većinski osnivači BBI banke je Islamska razvojna banka i stoga smo veoma zadovoljni da smo dio ovakvih razvojnih projekata u općini Centar. Riječ je javno-privatnom partnerstvu u kojem će BBI banka građanima staviti na raspolaganje 500.000 KM, na period od sedam godina i sa maksimalnim iznosom od 20.000 KM po zahtjevu i stopi od nula posto. Profitnu maržu u visini od 2,98 subvencioniraće u potpunosti Općina Centar. Ovakvi projekti na utopljavanju individulanih objekata su na dobrobit svih građana i zasigurno će utjecati na smanjenje zagađenja u Sarajevu tokom zimskih mjeseci. Uloga BBI banke je da pomogne razvojne projekte i stoga smo sretni da smo dio ovog projekta”, izjavio je Bukvić.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA