8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Od sutra obnovljena saobraćajnica u Ulici Kralja Tvrtka biće otvorena za saobraćaj motornih vozila

Na javnom tenderu odabrani izvođač radova bila je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka, a za nadzor projekta je bila zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo.

Tim povodom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa svojim saradnicima, obišao ovu ulicu kako bi se uvjerio u kvalitet izvedenih radova.

– Ovdje se radi o investiciji Općine Centar i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo koji su za rekonstrukciju ove saobraćajnice izdvojili 306.540 KM, gdje je ugrađeno oko 2.000 metara kvadratnih kamene kocke, odnosno  da budemo precizniji oko 192.000 komada kocke, što govori o kakvom se osjetljivom zanatskom i stručnom poslu radi. Naša namjera je bila da sačuvamo ambijentalnost ove ulice koja je jedina koja postoji na području općine Centar prekrivena kamenim kockama, a u čemu smo i uspjeli. Također smo pored rekonstrukcije saobraćajnice uradili i sanaciju i asfaltiranje trotoara sa obje strane pri čemu su sačuvani izvorni ivičnjaci postavljeni prilikom izgradnje ove ulice. Tokom izvođenja radova imali smo razumijevanje građana i stanara, jer su znali o kakvom zanatskom poslu se radi na čemu smo im zahvalni. Na zahtjev građana oluke objekta na broju 2 spojili smo sa kišnom kanalizacijom čime smo dobili adekvatnu odvodnju i voda više neće praviti probleme u podrumima zgrade, izjavio je Mustafa Resić, savjetnik za investicije općinskog načelnika.

- OGLAS -

Tokom izvođenja pomenutih radova, koji su započeli u julu ove godine, nakon podizanja kamene kocke uklonjena je oštećena podloga umjesto koje je stavljena nova. Zbog velike frekvencije saobraćaja na ovom dijelu Marijin dvora rekonstrukcija 230 metara Ulice Kralja Tvrtka je izvedena u dvije faze. Prvi dio se radio između Kranjčevićeve i Ulice Augusta Brauna, dok je drugi dio bio onaj između ulica Augusta Brauna i Maršala Tita. Nakon postavljanja novog sloja tampona izgrađena je armirano-betonska ploča debljine 15 centimetara za bolju nosivost saobraćajnice. Također su postavljeni novi poklopci od livenog željeza na šahtove za odvod površinskih voda i nivelisani šiberi za vodu i rešetke za odvod. Na kraju radova ponovo je, na površini od 1.950 m2, postavljena uklonjena kamena kocka, tako da je saobraćajnica u Ulici Kralja Tvrtka zadržala svoj prvobitni izgled. Današnjem obilasku obnovljene saobraćajnice na Marijin dvoru su također u ime Općine Centar prisustvovali Samir Šehović i Nedžmija Muhamedbegović iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje, Vahid Bećirević iz Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice kao i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice „Marijin dvor“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA