17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Talibani ne žele pregovarati s timom koji je imenovala afganistanska vlada

Talibani su danas odbili pregovarati s timom koji je objavila afganistanska vlada, rekao je njihov glasnogovornik, što je potencijalni korak unatrag u mirovnom procesu.

Glasnogovornik Zabihulah Mudžahid rekao je da talibani neće pregovarati s timom koji nije izabran na način da uključuje “sve afganistanske frakcije”.

Afganistanska vlada u četvrtak je objavila sastav svojeg pregovaračkog tima, koji je posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad nazvao “uključivim”.

- OGLAS -

SAD je s talibanima u veljači potpisao dogovor o povlačenju snaga

SAD je s talibanima u veljači potpisao dogovor o povlačenju snaga, ali napredak prema pregovorima između talibana i afganistanske vlade se ne vidi.

Razlog tomu je svađa među afganistanskim političarima kao i neslaganje između talibana i vlade oko puštanja zatvorenika i mogućeg primirja kao preduvjeta pregovora.

Mudžahid je rekao da činjenica da je afganistanska vlada sama objavila tim predstavlja “kršenje” dogovora talibana i Washingtona te da se nisu sve strane složile s tim timom.

“Kako bi se postigao istinski i trajni mir, o objavljenom timu moraju se dogovoriti sve strane u Afganistanu”, kazao je.

Nadžija Anvari, glasnogovornica ministarstva za mirovna pitanja rekla je: “Ovaj je tim okupljen nakon širokih konzultacija sa svim različitim slojevima afganistanskog društva”.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani i njegov politički protivnik Abdulah Abdulah spore se tko je legitimni vođa Afganistana

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani i njegov politički protivnik Abdulah Abdulah smatraju se obojica legitimnim vođom Afganistana nakon spornih izbora u rujnu.

Zbog toga je bio zaustavljen izbor pregovaračkog tima koji će predstavljati afganistansku vladu u pregovorima s talibanima.

Abdulah još nije rekao hoće li dati potporu najavljenom pregovaračkom timu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA