3 C
Sarajevo
17.04.2024

Hamas: Presuda ICC-a važan korak ka postizanju pravde za žrtve izraelske okupacije

Palestinski pokret Hamas izrazio je zadovoljstvo presudom Međunarodnog krivičnog suda (ICC) u kojoj se navodi da je ovaj sud nadležan za istragu zločina počinjenih na palestinskom teritoriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni krivični sud (ICC) u petak je presudio da je nadležan za istraživanje izraelskih ratnih zločina na palestinskim teritorijima.

U saopćenju Hamasa navodi se da je presuda ICC-a “važan korak” ka postizanju “pravde za žrtve izraelske okupacije”.

- OGLAS -

Palestinski pokret je pozvao na poduzimanje posljednjih “neophodnih koraka da se cionistički ratni zločinci pozovu na odgovornost pred međunarodnim sudovima“.

“Spremnost ICC-a na suočavanje s mogućim pritiscima iz Izraela potvrđuje njegovu vjerodostojnost i integritet”, naveli su iz Hamasa.

Apelovali su također na međunarodnu zajednicu da “osnaži palestinski narod kako bi ostvario svoja osnovna prava na slobodu, nezavisnost i samoodređenje”.

Podsjetimo, u odluci koju je donio ICC-ov odjel prvog stepena, navedeno je da su Gaza, Zapadna obala i Istočni Jerusalem unutar palestinskih teritorija koje su uključene u istraživanje.

U odluci je navedeno kako je Palestina strana Rimskog statuta, a njene granice uključuju Gazu, Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, koji su okupirani od 1967. godine. Naglašeno je da je Palestina strana u ICC-u poput ostalih zemalja članica.

Odlukom, kojom je sud imao za cilj utvrditi područja koja potpadaju pod njegovu nadležnost, navedeno je da će se s Palestinom, koja je ispunila uvjete za članstvo u ICC-u, postupati kao s ostalim državama članicama. Navedeno je također da je potvrđeno pravo palestinskog naroda na samoodređenje i da pregovori u Oslu ne ograničavaju nadležnost suda.

Zagovarajući da Palestinu treba smatrati stranom u ovom slučaju, tužiteljica ICC-a Fatou Bensouda zatražila je 30. aprila 2020. od suda da izvrši svoju nadležnost u Istočnom Jerusalemu, Gazi i na Zapadnoj obali. Bensouda je krajem 2019. godine poručila kako želi pokrenuti istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina na palestinskom teritoriju.

Tada je navela kako je završeno preliminarno ispitivanje situacije u Palestini, pokrenuto 2015. godine, te poručila kako je uvjerena da postoje “razumni razlozi” za nastavak istrage. S obzirom na to da Izrael nije zemlja članica ICC-a, Bensouda je od sudaca zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena.

Zatražila je i potvrdu da teritorij nad kojim Sud može vršiti svoju nadležnost i koji može biti podvrgnut istrazi obuhvata Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jeruzalem i Gazu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA