15 C
Sarajevo
28.03.2024

Christopher Hill: Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati

Raspad Jugoslavije je bio neizbježan i neke zemlje su posegnule za brzim rješenjima kao što je referendum u BiH, ali posljedice su bile prilično brutalne, ispričao je američki diplomat Christopher Hill, zamjenik Richarda Holbrookea u dejtonskim pregovorima, obraćajući se na konferenciji povodom godišnjice ovog mirovnog sporazuma.

 

 “Europska unija se jako trudila da riješi problem ali ubrzo je postalo jasno kako svi moraju odigrati ulogu u iznalaženju rješenja,” rekao je Hill, učesnik panela, panelu ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je učinilo mir mogućim?’ a koji je održan u sklopu video konferencije koju su organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Bilo je frustrirajuće za mnoge Bosance da razgovaraju s američkim i drugim stranim diplomatama, nastavio je Hill, podsjetivši kako su upravo ti diplomati tek par mjeseci ranije otkrili da BiH postoji i nisu ni shvatali kompleksnost problema.

- OGLAS -

“Kažem vam da čak ni danas mnogi Amerikanci nemaju pojma šta znači konstitutivni narod. A to je bio vrlo bitan element i političko rješenje koje je uslijedilo”.

Prema njegovim riječima, mnogi Amerikanci također nisu zauzeli čvrste stavove o tome kakvo bi političko uređenje u BiH trebalo biti, a posljedica su mnogobrojni koncepti, i “razumljivo je da 25 godina kasnije, a iskreno počelo je i nakon 25 dana, imamo osjećaj da se stvari trebaju ispraviti.”

“Dejton nije sredstvo kojim se ta zemlja može upravljati.”

“Vrlo je bitno ponovo pogledati Dejton i ono što se treba učiniti u smislu vladinih struktura,” zaključio je.

Na panelu pod nazivom ‘Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: Šta je omogućilo mir?’ pored Hilla su još govorili bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić i Miomir Žužul, bivši visoki zvaničnik NATO-a i vojni predstavnik u dejtonskim pregovorima Wesley Clark i drugi.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA