12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Predstojeći Globalni forum prvi je veliki skup o izbjeglicama u 21. stoljeću

U središtu Foruma bit će dogovor o izbjeglicama na načelima podjele tereta i odgovornosti, s ciljem da se sveobuhvatnim rješenjima taj dogovor pretoči u konkretne akcije.

Globalni forum za izbjeglice pruža mogućnost razmjene iskustava i dobre prakse. Te dobre prakse ilustriraju kako sveobuhvatni odgovori predviđeni Globalnim sporazumom o izbjeglicama već mijenjaju život izbjeglica i zajednica koje ih prihvataju u mnogim dijelovima svijeta.

Nakon skupa trebao bi uslijediti poziv državama, izbjeglicama, akterima u razvoju, privatnom sektoru, organizacijama UN-a, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici i vjerskim vođama da odigraju značajnu ulogu u odgovoru na izazove.

- OGLAS -

Vršiteljica dužnosti regionalne predstavnice UNHCR-a za jugoistočnu Evropu i predstavnica UNHCR-a u BiH Francesca Bonelli kazala je da je Globalni forum za izbjeglice historijski, prvi veliki sastanak o izbjeglicama u 21. stoljeću.

Smatra da je to jedinstvena šansa za pokretanje akcije i za rekapituliranje napretka u odnosu na ciljeve Globalnog sporazuma o izbjeglicama.

– To je prilika za sve nas da s konkretnim obećanjima doprinesemo stvaranju boljeg svijeta za ljude koji bježe od ratova i progona te u konačnici stvorimo bolji svijet za sve nas – stav je Bonelli.

U tom smislu, Globalni forum za izbjeglice prilika je za kataliziranje inovativnih partnerstava, smatra Bonelli, između svih sektora i za sve relevantne učesnike u svrhu istinskih promjena u životima izbjeglica i njihovih novih zajednica.

– Ovo je poziv na viziju i ambiciju. Nadamo se da će vlade, uključujući Bosnu i Hercegovinu, iskoristiti priliku Foruma da budu odvažne i konkretne u ispunjenu obaveza za poboljšanje života izbjeglica i zajednica koje ih ugošćuju – naglasila je Bonelli.

Uime Bosne i Hercegovine na prvom Globalnom forumu za izbjeglice učestvovat će i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice te Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako je Feni potvrđeno, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice predstavit će rezultate Regionalnog stambenog programa i mjere koje se provode u cilju stvaranja uvjeta za održiv povratak.

Kada je riječ o nadležnostima Ministarstva sigurnosti BiH, bit će najavljene mjere u cilju veće efikasnosti sistema azila, odnosno pojednostavljenje i prioritetno provođenje postupka po zahtjevu za azil kod očigledno osnovanih zahtjeva za azil te uvođenju mehanizma za osiguranje kvaliteta postupka za određivanje izbjegličkog statusa.

Fokus prvog Globalnog foruma za izbjeglice bit će na šest oblasti: dogovori oko raspodjele tereta i odgovornosti, obrazovanje, zapošljavanje i samostalnost, energija i infrastruktura, rješenja i kapaciteti za zaštitu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA