15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Istraživanje: Trump “najveći pojedinačni izvor” lažnih informacija o COVID-19

Istraživanje obavljeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazalo je kako je američki predsjednik Donald Trump “najveći pojedinačni izvor” koji je širio lažne informacije o izbijanju nove vrste koronavirusa (COVID-19), prenosi Anadolu Agency (AA).

U analizi Univerziteta Cornell koja je obuhvatila 38 miliona članaka na engleskom jeziku koji su objavljeni širom svijeta, konstatirano je da je Trump najistaknutija osoba u teorijama laži i zavjera o COVID-19.

U studiji je primijećeno da su otprilike 38 posto “govora s dezinformacijama” o pandemiji činile Trumpove riječi, što ga je učinilo “najvećom pokretačkom snagom laži koje uključuju pandemiju”.

- OGLAS -

“Činjenica da je američki predsjednik najveći izvor dezinformacija oko COVID-19 zabrinjavajuća je u smislu ozbiljnih zdravstvenih posljedica u svijetu”, kazala je Sarah Evanega, direktorica Cornell naučne alijanse i vodeća autorica studije.

Analiza je obuhvatila članke koji su objavljeni u periodu od 1. januara do 26. maja ove godine, a riječ je o najopširnijoj studiji koja se tiče širenja dezinformacija oko COVID-19.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA