1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Hrvatska stranka prava (HSP) drži da treba žurno promijeniti ime „Republika Srpska“

Hrvatska stranka prava (HSP) smatra da treba žurno promijeniti ime „Republika Srpska“ jer je nastala na genocidu, etničkom čiščenju, ratnim zločinima i velikosrpske politike koja je osuđena na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Ona je nastala kao prijelazno rješenje iz „Srpske Republike“ u integraciju i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, kako su entiteti ostali i očito ih međunarodna zajednica ne želi ukinuti, onda treba promijeniti ime, jer asociraju na zločine i drugi narodi se osjećaju nelagodno te ne žele se vratiti u područja gdje je ova monstruozna tvorevina. Skidanje ploče sa studenskog doma u Palama je samo igrokaz za naivnu međunarodnu zajednicu i Visokog predstavnika u BiH.  

 Najava delegata iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da će pokrenuti proceduru korištenja „neustavnih“ obilježja i naziva županija, je još jedan u nizu napada na Hrvate u BiH kao najugroženije i one koji su pretrpjeli strašne zločine i genocid. Od te „Republike Srpske“ danas u Banjalučkoj biskupiji nedostaje 200.000 Hrvata katolika, a danas ih ima oko petnaestak tisuća. To je kao da imaš deset prstiju na ruci i netko ti odreže devet prstiju, i ostane ti jedan ili 10 posto, i onda kaže nemaš pravo niti na taj jedan prst. Na silu su oteli stoljetnu hrvatsku Posavinu, i onda to legaliziraju kroz nekakvu samozvanu „Republiku Srpsku“ a gruntovno se zna da je to Hrvatska „oteta zemlja“.

Isto sada pokušavaju i u Hercegbosanskoj županiji gdje je zahvaljujući izbornoj krađi i inženjeringu dovlačenja osobnih iskaznica iz Srbije, uspjelo im od šest općina, postići određeni uspjeh u tri općine. Okuraženo prijete i napadaju na posljednje što je Hrvatima ostalo, a to je dostojanstvo i emocija. Treba pošteno reći da je tome doprinijelo i to što se dogodio razdor u HDZ Hercegbosanske županije, prije svega krivnja državne zastupnice Borjane Krišto i njezine bahatosti ali i podanička politika prema lideru Srba Miloradu Dodiku. Ako su to plodovi politike HDZ BiH i SNSD-a, mi se takvih „darova“ odričemo i s takvim ne želimo imati nikakvu suradnju i dogovor, izjavio je Nikola Raguž, predsjednik HSP u saopštenju za javnost.

- OGLAS -

Izjava ili prijetnja zastupnika Gorana Broćete kako, „ukoliko se ne ispoštuje, u općinama gdje imaju vlast, ulice će nositi naziv Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, cara Lazara i slično“ je jednostavno nacionalizam i velikosrpska politika na suptilan način iz devedesetih godina. Sa srpskom politikom od Aleksanda Karađorđevića do danas, nismo imali nikako sreće, nego naprotiv uvijek smo bili iskorišteni i poniženi. U zadnjih nekoliko godina, su usporili proglašenje svetim blaženog Alojza Stepinca, što je nečuveno, i zbog toga su očito i danas u poziciji da su im obje crkve obezglavljene, jer je umro i vladika Amfilohije i patrijarh Irinej, te su bez vodstva i Crnogorska i Srpska pravoslavna crkva.  

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA