12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

BiH po potrošnji ispod europskog prosjeka

Samo deset zemalja Europske unije imalo je u 2018. godini stvarnu individualnu potrošnju po glavi stanovnika višu od prosjeka Europske unije, dok je osamnaest preostalih zemalja članica zabilježilo ispodprosječnu individualnu potrošnju.

Objavio je to Eurostat, statistički ured Europske unije, koji je naveo i podatke za Bosnu i Hercegovinu prema kojima je stvarna individualna potrošnja po glavi stanovnika iznosila 41 posto prosjeka EU-a u 2018. godini. 

Stvarna individualna potrošnja (AIC) je mjera materijalne dobrobiti kućanstava. Širom država članica u 2018. godini AIC po glavi stanovnika izražen standardima kupovne moći varirao je od 56 posto europskog prosjeka u Bugarskoj do 134 posto u Luksemburgu.

- OGLAS -

Ovi podaci se temelje se na revidiranim paritetima kupovne moći i najnovijim podacima o BDP-u i broju stanovnika, objavili su iz Eurostata.

Deset država članica zabilježilo je AIC po glavi stanovnika iznad prosjeka EU-a u 2018. godini i to: Luksemburg, Njemačka, Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Finska, Švedska i Francuska.

Eurostat ističe i značajne razlike među zemljama članicama pri usporedbi BDP-a po glavi stanovnika. BDP po glavi stanovnika izražen paritetom kupovne moći  kretao se između 51 posto prosjeka EU-a u Bugarskoj do 261 posto u Luksemburgu.

U Bosni i Hercegovini je u 2018. godini BDP po glavi stanovnika bio 31 posto od prosjeka Europske unije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA