3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Krizni štab KS: Bez slučajeva korona virusa, posebne mjere predostrožnosti za djecu i starije osobe

 
Kako je danas istaknuto na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, epidemiološka situacija u kantonu je stabilna, bez potvrđenih slučajeva prisustva korona virusa, prenosi  AA.

Na terenu se i dalje preduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora u skladu sa informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kantonalnoga ministarstva zdravstva s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva pojave korona virusa, njihove izolacije, liječenja i sprečavanja širenja.

“Osnovnim i srednjim školama je preporučeno da ekskurzije i školska putovanja ne organizuju u zemlje i područja gdje su evidentirani slučajevi korona virusa. Također, pozivaju se učenici i nastavnici, s obzirom da je sezona i gripe, da u slučajevima respiratornih zdravstvenih problema ne dolaze u školu. Ista preporuka važi i za odagajatelje i roditelje koji u slučajevima ovakvih zdravstvenih problema djecu ne treba da dovode u vrtiće“, poručili su iz Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo KS preporučio je obustavu posjeta staračkim domovima te naložio pojačane higijenske mjere osoblja koje radi sa starijim osobama s obzirom da je riječ o najranjivijoj kategoriji stanovništva na korona virus.

- OGLAS -

“Starijim ljudima i hroničnim bolesnicima se preporučuje da u ovom periodu što manje koriste javni prevoz te da izbjegavaju mjesta većih okupljanja ljudi“, kaže se u preporukama Kriznog štaba KS.

I dalje se provode mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja u kojima je epidemija korona virusa. U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) osobe trebaju zvati dežurnog Higijensko-epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo KS, kako bi telefonski dobili informacije o daljnjem postupanju i to na telefone: +387 62 086 282, +387 62 030 778, +387 62 030 796 i +387 62 030 728.

Također, osobe koje imaju spomenute simptome ne treba da sami dolaze u domove zdravlja i druge zdravstvene ustanove. Uz gore spomenute telefone, moguće je kontaktirati svoje porodične ljekare za preporuke o daljem postupanju.

“Još jednom, ističemo da se testiranje na korona virus ne provodi na zahtjev osoba, pojedinačno, nego isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkoga anketiranja“, istakli su iz KS.

Preporuke za stanovništvo su sljedeće: izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi spriječavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem; izbjegavati bliski kontakt sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje); izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti hiruršku masku i rukavice; učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola; konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso; pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje); izbjegavati nezaštićen spolni odnos sa osobama čiji je zdravstveni status nepoznat; izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci; adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet; redovno koristiti propisanu terapiju od strane ljekara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA