Face TV
Faceplus: Zbog korupcije građani životno ugroženi Bosna i Hercegovina najviše nazaduje u borbi protiv korupcije, pokazala je to analiza Indeksa percepcije korupcije koju redovno provodi Transparency international.
#

Godinama korupcija je u Bosni i Hercegovini gorući problem. Nažalost, svjesni smo činjenice kako je ista prisutna u svim segmentima društva, a umjesto aktivne borbe, BiH stagnira. Što u prevodu znači kako "nekome" ovakvo stanje odgovara.

Između ostalog tako je pokazao i Indeks percepcije korupcije Transparency Internationala, koji već godina rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percipirani nivo korupcije u javnom sektoru.
Naša država se nalazi na 89. mjestu, od ukupno 180 zemalja uključenih u istraživanje, koje dijeli sa Svazilendom i Šri Lankom.

Od mogućih 100 bodova, gdje nula predstavlja najvišu razinu percipirane korupcije, BiH ima 38, a kako su početkom godine naveli u nevladinoj organizaciji Transparency International, BiH je „paralizovana korupcijom“.

Iako su pokazatelji percepcije korupcije nesumnjivo korisni za podizanje svijesti, ovaj pregled mjeri stvarno iskustvo korupcije i kriminala putem reprezentativnog uzorka istraživanja poslovanja, s ciljem pružanja tačnije i na dokazima zasnovane procjene utjecaja kriminala i korupcije na sve svere života u Bosni i Hercegovini.

Zbog korupcije građani životno ugroženi

BiH je najlošije pozicionirana u regionu Zapadnog Balkana i dijeli mjesto sa Sjevernom Makedonijom. U regionu je nabolje pozicionirana Slovenija sa ocjenom 60, zatim Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 38 i Kosovo 36. Najbolje pozicionirane zemlje globalno na Indeksu percepcije korupcije poslovično su Danska, Novi Zeland, Finska i ostale zapadne zemlje s visokim stepenom demokratije. Začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom a ove godine to su Sirija, Somalija i Južni Sudan prema posljednjem istraživanju CPI-a.

Razmatrajući nalaze indeksa, pandemija virusa COVID 19 bez sumnje je obilježila proteklu godinu ali i u potpunosti ogolila najmračnije lice korupcije, čiju cijenu građani nažalost plaćaju vlastitim životima. Te opet dolazimo na isto. Građani su ti koji najviše ispaštaju.

Institucije su nam paralizovane korupcijom. Prioriteti su pljačke javnih sredstava, na uštrb osiguranja adekvatne zdravstvene zaštite. Čitav period pandemije bio je obilježen netransparentim i nerazješnjenim nabavkama medicinske opreme.

BiH nema adekvatnu politiku ni strategiju za borbu protiv korupcije

Kada realno sagledamo stanje korupcije u BiH, odmah nam se u glavi pokušava stvoriti zakon. Zakon koji bi imao svoju ispravnu vrijednost za procesuiranje osoba koje pokažu i najmanji dio korupcije.

No, tu dolazimo odmah na jednu veliku prepreku. Jer kako znamo zakonski okvir već godinama čeka na potpunu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, što nedvosmisleno naglašava i Evropska komisija među 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa.

Blokiramo sami sebe

Odsustvom bilo kakvog napretka i direktne blokade unapređenja zakonskog okvira za sprečavanje sukoba interesa, finansiranja političkih partija, zaštite zviždača, javnih nabavki samo potvrđuje potpunu zarobljenost države i institucionalnog okvira. Zaključak, građani ispaštaju.

U okviru zarobljene države, kakva je priznat ćemo BiH prije svega otvara se pitanje samog legitimiteta vlasti u BiH, koji je dodatno žargonski rečeno "zakinut" sistemskim prevarama i odsustvom integriteta izbornog procesa.

TI BiH je samo tokom prošle izborne kampanje dokumentovao preko 2.500 primjera otvorene zloupotrebe javnih resursa u kampanji. Što i dokazuje da smo jedna od najkorumpiranijih država na svijetu.

 

Face televizija u okviru projekta Face+ koji se radi u saradnji sa USAID-om obrađuje temu korupcije u Bosni i Hercegovini. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.