7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Terović: Mjere su ublažene, ali ne treba biti opuštanja

Načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović rekao je da , nakon što je Federalni štab civilne zaštite (FŠCZ) donio  jučer određene naredbe, odnosno stavio van snage neke naredbe koje su se ticale kretanja određene kategorije građana u proteklih 35-36 dana i rada određenih trgovina, Kantonalni štab civilne zaštite je  tokom jučerašnjeg dana stavio van snage naredbu o radu trgovina, koje su bile izuzete u naredbi FŠCZ.

– Tako da sve one trgovine i one djelatnosti  koje mogu raditi, obavljati svoju djelatnost, mogu sada raditi i poslije 18.30 sati, jer je ranija naredba bila da je njihovo radno vrijeme ograničeno do 18.30 sati – kazao je Terović u današnjem obraćanju.

Također, dodao je, da je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite ukinut karanten.

- OGLAS -

– Shodno tome, postupilo se  preuzimanju određenih mjera kako bi se osobe koje su smještene u karantenu u Domu Bjelave pustile na kućnu izolaciju. Mogu reći da je nakon toga Federalno ministarstvo zdravstva donijelo određene instrukcije kako postupati i provoditi naredbu FŠCZ, a koja se odnosi na ukidanje karantena – naveo je Terović.    

Po njegovim riječima, shodno tome, rješenje Fedaralnog ministarstva zdravstva o utvrđivanju karantena zamjenjuje se rješenjem kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničenju kretanja.

Terović je napomenuo da je naloženo testiranje svih osoba koje se nalaze u karantenu, u roku od 24 sata.

– Koliko ja imam informaciju jutros, tokom jučerašnjeg dana sve osobe koje se nalaze u karantenu Bjelave su testirane. Jučer je ukupno 37 osoba napustilo Dom Bjelave, dok 85 trenutno boravi u Studentskom domu Bjelave. Testirani su i čeka se poništenje rješenja o njihovom karantenu, odnosno prestanak trajanja karantena shodno naredbi Federalnog štaba civilne zaštite – pojasnio je Terović.

Dodao je da će tokom dana i taj dio biti gotov i te osobe će biti puštene kući, u kućnu izolaciju.   

Naglasio je da će mjera koju su uveli kao mjeru za osobe koje ne poštuju samoizolaciju, odnosno prekršioce samoizolacije, i dalje ostati na snazi i „protiv takvih osoba će se i dalje postupati kao i do sada“.

Terović je istaknuo da će svi građani kojima je određena kućna izolacija, ukoliko krše tu mjeru, na isti način biti od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova preuzeti i smješteni u Studentski dom Bjelave.    

Napomenuo je da je trenutno u Studentskom domu Bjelave jedna takva osoba, te da u posljednja 24 sata nisu imali ni jedu osobu koja je prekršila mjere samoizolacije.

Pozvao je građane da se pridržavaju mjera koje se odnose na nošenje zaštitne opreme i držanje propisane distance.

Istaknuo je da su mjere ublažene, ali da ne treba biti opuštanja.

– Pozivam sve građane da se držimo fizičke distance, da koristimo zaštitnu opremu. Naglašavam da su naredbe koje su jučer donesene od Federalnog štaba civilne zaštite na snazi do kraja aprila. Nakon toga će se razmatrati o eventualnom produžavanju tih naredbi ili možda i restriktivnijem djelovanju ukoliko dođe do pogoršanja – kazao je Terović.  

Rekao  je kako misli da smo, prema informacijama kojima raspolaže, u „izlazu iz pandemije koju smo imali“. Izrazio je nadu da će se što prije stanje u Kantonu Sarajevo, a i u BiH stabilizirati.  

– Kada je u pitanju prijavljivanje građana na biro koji su ostali bez posla u protekla 24 sata, 313 građana je tokom jučerašnjeg dana, odnosno u posljednja 24 sata prijavljeno na biro putem Zavoda za zapošljavanje. Ukupno od 18. marta, kako je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, 4.449 osoba je prijavljeno na Zavod za zapošljavanje. Nadam se da će nakon normalizacije stanja doći i do pada ovog dijela koji se odnosi na prijavu građana na Zavod za zapošljavanje – naveo je Terović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA