7 C
Sarajevo
25.04.2024

Društvena kriza i koordinirano nasilje: U Kabulu ubijeno devet narkomana beskućnika

Nepoznati napadači ubili su u Kabulu devetoricu narkomana beskućnika, objavili su u nedjelju afganistanski zvaničnici,  što je novi podsjetnik na hroničan problem s drogom u toj zemlji, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma, ali i rijedak primjer očito koordiniranog nasilja protiv ovisnika.

Motiv napada koji se dogodio u subotu u noći nije poznat. Policija provodi istragu, a iz policije je rečeno da su ih nepoznati napadači ustrijelili vatrenim oružjem.

Beskućnici su spavali na otvorenom i forenzičari su utvrdili da su bili ovisnici.

- OGLAS -

U Afganistanu ima oko 2,5 miliona korisnika droge, po podacima ministarstva zdravlja, i to većinom heroina, koji se proizvodi od opijumskog maka koji se uzgaja u zemlji. Od tog broja 20.000 su beskućnici, od čega polovina u Kabulu.

Vlasti upozoravaju na to da je riječ o pravoj društvenoj krizi. Ministarstvo može liječiti samo 40.000 ovisnika na godinu, a pomoć ih treba daleko više.

Širenju ovisnosti pogoduju manjak socijalne zaštite, nezaposlenost i lak pristup drogama, rekao je Shokoor Haidari, dužnosnik odjela za borbu protiv droga ministarstva zdravlja.

Najmanje 50 ovisnika beskućnika umrlo je u posljednja dva mjeseca od zime.

Afganistan je već godinama najveći svjetski proizvođač opijuma unatoč tome što je američka vlada od 2002. potrošila gotovo 8,9 milijardi dolara ne bi li se zaustavilo proizvodnju i krijumčarenje narkotika.

Afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova ovaj je mjesec objavilo da je uhapsilo petoricu visokih policijskih dužnosnika, uključujući voditelja kabulskih snaga za borbu protiv narkotika, zbog sumnje da su upleteni u krijumčarenje droge.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA