12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Skandal u Beogradu: Desničar prekinuo izložbu o sjećanju na masakr na tuzlanskoj Kapiji

Predsjednik Srpske desnice Miša Vacić napravio je novi skandal u Beogradu kada je večeras upao na izložbu “Kapija – I kad boli, istina je lijek” u Centru za kulturnu dekontaminaciju i oteo mikrofon organizatorima u želji da se obrati medijima.

On je tom prilikom, ponašajući se krajnje bahato i agresivno, iznio kontroverzne tvrdnje kazavši da su “sudski vještaci iz Izraela, Francuske i Češke utvrdili da se 25. maja 1995. godine u Tuzli nije desilo granatiranje, već je postavljen eksploziv na samom trgu od strane terorista”.

Vacić je dodao da mu je žao svih žrtava, posebno djece, ali da mu je još više žao što se zloupotrebljava nečija smrt.

- OGLAS -

On je na manifestaciju došao u pratnji nekoliko svojih političkih istomišljenika koji su uprkos protivljenju organizatora, pokušali da snime sve što se dešavalo u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Srećom, osim gurkanja dvije strane, nije bilo težeg incidenta, javljaju reporteri Blica.

Prije tačno 25 godina, u 20 sati i 55 minuta granata ispaljena s planine Ozren na Kapiji u Tuzli usmrtila je 71 osobu, a ranila više od njih dvije stotine. Svaki 25. maj je dan kada Tuzla plače, a članovi porodica stradalih te brojni građani prisjećaju se nevinih žrtava.

Nekadašnji Dan mladosti u Tuzlanskom kantonu već dvije i po decenije je Dan žalosti, a cijela Bosna i Hercegovina prisjeća se najtežeg zločina nad civilinim stanovništvom u gradu soli koji je počinjen 1995. godine.

Jednom agresorskom granatom koja je ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske sa planine Ozren pokošen je 71 mladi život, a ta kobna noć ostala je urezana u sjećanjima brojnih Tuzlaka, kojima i 25 godina kasnije stravične slike titraju pred očima.

Prosjek dobi poginulih građana bila je 21 godina, a najmlađa žrtva bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić koji se na okupljalištu mladih našao skupa sa svojim roditeljima.

Za ovaj stravični zločin pravosnažno je osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić koji se ne nalazi među zatvorskim zidinama. Nasuprot tome, slobodno šeta ulicama Srbije.klix

Njemu je izrečena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina jer je, kako je navedeno u presudi, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” (VRS) 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Od juna 2014. godine do danas on se nije odazvao izvršenju kazne pod izlikom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica trenutno ne može biti izručen nađoj zemlji jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, kaznu može služiti u Srbiji jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH, što do ovog trenutka nije učinjeno.

Iz susjedne Srbije u nekoliko navrata dosad je negiran počinjeni masakr na tuzlanskoj Kapiji, što je dodatno stavljalo sol na ranu roditeljima poginulih, ali i svim ostalim građanima Tuzle koji su svjedočili ovom stravičnom činu.

(Klix.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA