12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Migranti vraćeni u BiH s brojnim povredama, tvrde da ih je pretukla policija RH

 

Kako saznajemo u Hitnoj pomoći, migrantima su konstatovane lakše povrede, a neki su upućeni na dalje pretrage i rentgen. Prema fotografijama koje su objavljene na društvenim mrežama, migranti imaju podlive na različitim dijelovima tijela i lica.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je za N1 kako se “push backovi” (prislino vraćanje migranata) dešavaju svaki dan na različitim područjima koja nisu granična.

- OGLAS -

“To su šumski prelazi. Imaju prijave da se vrate s povredama, nekada su vidljive, ali je teško dokazati da je to uradila hrvatska policija kako oni tvrde. Ljekari utvrđuju da li su to povrede nastale prilikom pokušaja ilegalnog prelaska ili nastale u međusobnom sukobu migranata. U najvećem broju slučajeva tvrde da su povrede nastale tokom push backa, ali mi to ne možemo utvrditi. Sve izjave, prijave i dokumentaciju dostavljamo Ministarstvu sigurnosti BiH i takvih prijava ima jako mnogo za protekle tri godine”, rekao je Šiljdedić.

I nevladine međunarodne organizacije upozoravale su na nasilje koje MUP RH čini nad migrantima prilikom vraćanja na teritoriju BiH, ali čelnici tog MUP-a i vlasti u RH negiraju da vrše bilo kakvo nezakonito nasilje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA