7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Rohingye se plaše novog vala nasilja nakon mijanmarskog puča

Rohingya izbjeglice u Bangladešu usprotivile su se vojnom udaru u Mijanmaru, izrazivši zabrinutost za sigurnost najmilijih, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bojimo se da će mijanmarska vojska ponovno pokrenuti operaciju”, rekao je 35-godišnji Muhammad Ansar, jedan od više od 750.000 Rohingya koje su pobjegle od brutalnog nasilja i progona nakon vojne akcije u Mijanmaru 2017. godine.

Poručio je da “ne vjeruje da će oni ikad napustiti vlast”.

- OGLAS -

Hiljade muslimanskih muškaraca, žena i djece ubijeni su i silovani u većinski budističkoj zemlji.

Bangladeš je dom više od milion Rohingya u improviziranim kampovima u Cox’s Bazaru, koji se smatra najvećim izbjegličkim naseljem u svijetu. Gotovo 600.000 njih, međutim, još uvijek živi u zemlji jugoistočne Azije, ali bez državljanstva i glasačkih prava.

Mijanmarska vojska sada je na čelu države i proglasila je jednogodišnje vanredno stanje. Čelnici, uključujući Aung San Suu Kyi, koja je optužena za kršenje zakona o uvozu i izvozu i posjedovanje ilegalnih komunikacijskih uređaja, i dalje su u kućnom pritvoru.

“Nismo u mogućnosti kontaktirati rodbinu u Rakhineu zbog čestih prekida mobilne mreže”, rekla je 36-godišnja Jumalida Begum.

Istakla je da imaju informacije da bi vojska mogla pokrenuti novi napad.

“Zabrinuta sam”, dodala je Begum.

Rahmat Karim, koji ima 57 godina, rekao je da su sve nade za povratak u domovinu srušene nakon što je vojska preuzela vlast 1. februara.

Smatra da je to sada potpuno nemoguće.

“Ne podržavamo puč. Bili smo i uvijek smo za demokratiju”, rekao je Mohammed Ayyub Khan, koji je na čelu organizacije solidarnosti Rohingya sa sjedištem u Mijanmaru.

Međutim, dodao je da su i civilni i vojni režim podjednako progonili Rohingye.

“Čak ni Nacionalna liga za demokraciju, koju predvodi Suu Kyi, nije uspjela zaustaviti genocid u Rakhineu”, rekao je Khan.

U ponedjeljak, Vojska Mijanmara proglasila je vanredno stanje, nekoliko sati nakon što je privela čelnike države i članove vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD).

Vojska je navela da je udar izvršen zbog navodnih izbornih prevara, što je rezultiralo da vladajuću većinu u parlamentu dobije NLD.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA