7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Stoltenberg: Članice NATO-a zajednički će odlučiti o ostanku ili povlačenju iz Afganistana

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako odluku o ostanku ili povlačenju vojske iz Afganistana trebaju zajedno donijeti članice te organizacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg se danas u Briselu sastao sa belgijskim premijerom Alexanderom De Croom. Na upit novinara o budućnosti NATO misije u Afganistanu, Stoltenberg je kazao da je to teška odluka koju članice organizacije trebaju donijeti zajedno.

“Bit će to teška odluka i imat će posljedice i izazove kako god da bude glasila“, kazao je Stoltenberg.

- OGLAS -

On tvrdi da bi povlačenje iz Afganistanu moglo ugroziti mirovne procese u toj zemlji, kao i sva postignuća koja su ostvarena u borbi protiv terorizma. Dodao je da bi Afganistan u slučaju takve odluke mogao ponovo postati sigurna luka za teroriste.

Stoltenberg također tvrdi da bi pak odluka o ostanku u Afganistanu mogla izazvati intenziviranje napada na NATO vojnike.

“Moja poruka NATO saveznicima je da ta odluka bude naša zajednička, kako god glasila. Zajedno smo otišli u Afganistan, zajedno djelujemo i u adekvatno vrijeme ćemo trebati zajedno i izaći“, naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je talibanski pokret u Afganistanu da ispuni preuzetu obavezu prekida veza sa svim terorističkim grupama i da smanji nasilje.

Budućnost NATO misije u Afganistanu će biti jedna od tema na ovomjesečnom sastanku ministara odbrane članica te organizacije.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA