Face TV
Igor Šoltes, ekskluzivno, čovjek koji je podnio amandman za genocid! Nikada, nikome, nigdje da se ne ponovi Srebrenica! Igor, unuk Edvarda Kardelja!

U Evropskom parlamentu usvojena je rezolucija o napretku Srbije na Evropskom putu, a sastavni dio te rezolucije postao je amandman slovenačkog zastupnika  Igora Šoltesa o genocidu u Srebrenici. U ekskluzivnoj izjavi za Face televiziju Šoltes govori o amandmanu, njegovim porukama i važnosti priznavanja istine.

"To je logičan odgovor na izjave najviših dužnosnika Srbije i najbitnijih predstavnika srbijanskih vlasti, koje su izrečene u posljednje vrijeme. Što se tiče Srebrenice i amandmana, to je poruka da je potrebno poštivati ljudska prava i odluke međunarodnih sudova. Temelj Evrope su vladavina prava i poštivanje ljudska prava, i ta pravila važe za sve, kako za države članice Evropske unije, tako i za one koje se pripremaju za ulazak u Uniju. Što se tiče same rezolucije i amandmana, tačno je da pravno-formalno nije obavezujući i da sam amandman ne predstavlja dodatni pravno-formalni uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju jer te direktne uslove Evropski parlament ne postavlja. Većina u Evropskom parlamentu je jasno poručila da je potrebno civilizacijske vrijednosti i vrijednosti Evropske unije poštovati i nikako ne ignorisati sve ono što se desilo. E to što se dogodilo u Srebrenici, nikome i nigdje na svijetu se nikada ne bi smjelo dogoditi i ponoviti", izjavio je Šoltes.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.