10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Lukašenko: Za Rusiju bi bilo pogubno da izgubi Bjelorusiju kao partnera

Tokom govora, Lukašenko je naglasio kako će Bjelorusija, dok je on na vlasti, nastaviti jačati svoj sigurnosni sektor i prilagođavati ga novim prijetnjama i izazovima koji prije svega dolaze iznutra.

Također, Lukašenko je izjavio kako je bjeloruska vojna doktrina samo fokusirana na odbranu, a ne napade na druge države.

Kada su u pitanju odnosi Bjelorusije i Rusije, Lukašenko je istakao kako očekuje da će Bjelorusija ostati priroritet za Kremlj.

“Očekujem da će se saradnja naše dvije zemlje nastaviti, i da će Bjelorusija ostati apsolutni prioritet za Rusiju. Gubitak Bjelorusije bio bi poguban za Rusiju. Rusija je bila i bit će naš glavni ekonomski partner i strateški saveznik”, rekao je bjeloruski predsjednik.

- OGLAS -

Iako su pojedini političari iz opozicije očekivali određene promjene nakon održavanja Bjeloruskog narodnog sabora, Lukašenko je naglasio kako se o promjeni ustava i drugim reformama može razmišljati tek nakon 2022. godine te da trenutni fokus Bjelorusije mora biti na usvajanju novog petogodišnjeg plana, javlja Klix.

S druge strane, opozicioni lideri izrazili su nezadovoljstvo održavanjem Bjeloruskog narodnog sabora te su istakli kako je bjeloruski predsjednik na ovom važnom sastanku okupio 2.700 najvjernijih saradnika.

“Lukašenko je okupio lojalne saradnike na Bjeloruskom narodnom saboru kako bi legitimirao svoj položaj uzurpatora. On ne razumije da je izgubio podršku građana i još uvijek se pokušava održati na vlasti svim mogućim sredstvima”, rekao je Franak Viacorka, savjetnik bjeloruske opozicione liderke u egzilu.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA