11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Njemačka djelomično zatvorila granice unatoč kritikama iz EU-a

Tisuću policajaca mobilizirano je za stroge granične provjere, što podsjeća na prve dane pandemije kada su članice EU-a zatvarale svoje granice.

Na prijelazu Kiefersfelden u južnoj Bavarskoj, policajci u žutim prslucima zaustavljaju svako vozilo koje dolazi iz Austrije.

Prema novim pravilima koja su na snazi do 17. februara, u Njemačku se može ući samo s negativnim testom na koronavirus.

- OGLAS -
 

Iznimke su za radnike u sektorima zdravstva i prometa te iz hitnih humanitarnih razloga, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Njemačka željeznica Deutsche Bahn obustavila je svoje usluge u i iz pogođenih područja.

U zračnoj luci Frankfurt, najvećoj u zemlji, savezna policija u nedjelju je provjeravala putnike koji su pristizali iz Beča i Praga.

Cilj ograničenja je usporiti širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i izazvali nova žarišta duž češke granice i u austrijskom Tirolu.

Europska komisija osudila je nove njemačke restrikcije.

“Strah od novih mutacija koronavirusa je razumljiv”, rekla je europska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u nedjelju za njemački list Augsburger Allgemeine.

“No istina je da se virus ne može zaustaviti zatvorenim granicama”, poručila je povjerenica i dodala da su cjepiva i poštovanje higijenskih mjera “jedine stvari koje djeluju”.

“Mislim da je pogrešno vratiti se Europi zatvorenih granica kao u martu 2020.”, dodala je.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacio je kritike iz Bruxellesa. “Sad je dosta”, rekao je Seehofer za Bild. “EU je učinila dovoljno pogrešaka sa svojim sporim uvođenjem cjepiva”, naveo je Seehofer.

Vlada kancelarke Angele Merkel nedavno je produljila djelomično zatvaranje Njemačke do 7. ožujka u strahu od novih sojeva, iako je pao broj dnevnih zaraza proteklih tjedana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA