2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

SDA-ova vlada proglasila vanrednu situaciju u Tuzlanskom kantonu, o svemu obaviješten i OHR

Vanrednu sjednicu Kantonalna vlada je održala nakon što ih je na hitnoj sjednici skupštine smijenila većina koju imaju SDP, SBB, PDA i Naša stranka.

Ova većina sjednicu je jutros sazvala i održala uz prisustvo zamjenice predsjednika Kantonalne skupštine Lejle Vuković iz SBB-a, dok je predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović iz SD-a skupa sa zamjenikom Borisom Krešićem iz SBB-a vodio sjednicu u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Današnje sazivanje sjednice od većine Vujović je ocijenio državnim udarom, pozvavši sve nadležne institucije na reagovanje. S druge strane, iz paralmentarne većine su naveli da su sve obavili u skladu sa poslovnikom, istaknuvši da je danas smijenjen dio rukovodstva skupštine, odnosno Vujović i Krešić, kao i saziv Vlade TK skupa premijerom Tulumovićem i ministrima.

- OGLAS -

Shodno novonastaloj situaciji, Vlada Tuzlanskog kantona danas je održala vanrednu sjednicu na kojoj je prema odredbama Kantonalnog ustava konstatirala nastupanje vanrednih prilika.

Iz toga su, kako je naveo premijer TK Denijal Tulumović, proizašla ovlaštenja i obaveze Vlade Tuzlanskog kantona za donošenje propisa/akata od vitalnog značaja za kanton, a koje su inače u nadležnosti Skupštine TK.

Tulumović je kazao da je trenutna situacija slična onoj koja je prevladavala u vrijeme početka pandemije koronavirusa u kojem ovlasti skupštine preuzima vlada do poboljšanja prilika.

“S obzirom na okolnosti koje su joj pripale, vlada je danas donijela budžet kantona za 2021. godinu, zakon o njegovom izvršenju te je dala saglasnost na finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za iduću godinu. Donošenjem ovih odluka stvoreni su preduslovi za nesmetan nastavak pružanja zdravstvene zaštite zdravstvenim osiguranicima u Tuzlanskom kantonu, kao i nesmetano realiziranje i konzumiranje svih prava iz budžeta TK u 2021. godini”, naveo je premijer Tulumović.

Premijer je istaknuo da današnjoj sjednici Vlade TK nisu prisustvovali ministri iz SBB-a, naglasivši da svi propisi/akti koji su doneseni, će odmah po prestanku okolnosti zbog kojih Skupština TK ne može zasjedati, biti podneseni tom zakonodavnom tijelu na potvrđivanje.

O svim dešavanjima Vlada TK danas je obavijestila i OHR, pozvavši ih da poduzmu sve mjere u skladu s njihovim nadležnostima, a u cilju očuvanja ustavnog poretka Tuzlanskog kantona.

“Situacija je pod kontrolom, imamo skupštinsko rukovodstvo i vladu koja je preuzela ingerencije sve dok se ne promijene okolnosti i dok visoki predstavnik u BiH ne reaguje po pitanju. Danas smo imali klasični udar na pravni sistem TK i FBiH, a za koje je u osnovi predviđena zakonska kazna od najmanje pet godina”, kazao je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

Inače, Tulumović i Vujović već su podnijeli krivične prijave protiv odgovornih u skupštinskoj većini, a koji su danas, kako su naveli, održali nezakonitu sjednicu koja nema nikakvo pravno utemeljenje.

Vujović je prethodno ovog dana dao izjavu u Tužilaštvu TK vezano za sve okolnosti.

Kada je riječ o pečatu Tuzlanskog kantona, Vujović je kazao da se on nalazi kod sekretara skupštine i još jedne osobe koja je odgovorna za njega. Istaknuo je i to da se pečatom danas niko nije koristio, prenosi Klix.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA