20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Čelik: Nadam se da će Obradović biti sankcioniran

 
Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik uputio je otvoreno pismo ambasadoru Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandru Đorđeviću, povodom jutrošnjih zbivanja ispred zgrade Skupštine Republike Srbije u Beogradu.
 

Kako je naveo, iznenađen je jutrošnjim zbivanjima ispred Skupštine Republike Srbije kada su upućene uvredljive riječi i psovke narodnom poslaniku Čedomiru Jovanoviću u kojima je spomenut i Kanton Sarajevo, saopćeno je Službe za protokol i press KS.

– Jovanović, dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, dobio je prije nekoliko dana Povelju Kantona Sarajevo. Uime građana Sarajeva zahvalili smo mu na hrabrosti u iznošenju istine o proteklom ratu, na privrženosti činjenicama i upornom odbacivanju propagande koja izbjegava priznavanje učešća Republike Srbije u opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici – kazao je Čelik.

Naglasio je da je još uvijek u Republici Srbiji mali broj političara kao što je Jovanović te je obaveza istaći njegov pozitivan primjer, u nadi da će u skorijoj budućnosti takvi stavovi postati većinski u cijelom srbijanskom društvu.

- OGLAS -

– Nemam namjeru komentirati ponašanje zastupnika Boška Obradovića i pripadnika njegovog pokreta Dveri koji su akteri jutrošnjeg incidenta. Ako takvo ponašanje nailazi na podršku u Republici Srbiji, onda je to prije svega njen veliki problem, pa tek onda svih ostalih država regije – stava je Čelik.

Međutim, reagirao je na uvredljive riječi upućene Kantonu Sarajevo, naglašavajući da je Sarajevo uvijek bilo i uprkos velikim ratnim iskušenjima, ostalo primjer multietničnosti i tolerancije te je napomenuo da nikada ne bi dopustio da se ispred kantonalnih institucija pogrdne riječi upućuju susjednim državama.

– Kaznio bih svaki neetički istup zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo. Građani Kantona Sarajevo dobro znaju da imaju u Srbiji mnoge prijatelje i ne želimo da pozitivnu sliku o našim komšijama pokvare ovakvi istupi – dodao je Čelik.

Izrazio je nadu da će Skupština Republike Srbije na adekvatan način sankcionirati zastupnika Boška Obradovića i njegovu političku grupaciju kako se slični incidenti ne bi ponavljali u budućnosti. 

– Građanima Republike Srbije želim poručiti da su u Sarajevu uvijek dobrodošli, te se nadam da će uskoro, nakon ukidanja aktuelnih mjera zabrane kretanja, posjetiti glavni grad Bosne i Hercegovine – navedeno je u otvorenom pismu predsjedavajućeg Skupštine KS Mirze Čelika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA