9 C
Sarajevo
20.04.2024

Zajednička vježba MUP-a RS, SIPA-e i američkih specijalaca

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u saradnji s Kancelarijom vojnog atašea Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), danas su na prostoru kasarne “Kozara” realizirali zajedničku vježbu s ciljem unapređenja kapaciteta specijalnih snaga za reagiranje u svim vrstama kriznih situacija.

 

Vježbi su prisustvovali direktor policije RS Darko Ćulum, vojni ataše Ambasade SAD u BiH Majkl Tarkinto (Michael Tarquinto), predstavnik EUFOR-a, brigadni general Gabor Horvat (Horváth), te komandanti specijalnih jedinica MUP-a RS i SIPA-e.

- OGLAS -

Ovim aktivnostima, čiji je cilj unapređenje kapaciteta specijalnih snaga za reagiranje u svim vrstama kriznih situacija, te poboljšanje njihove međusobne komunikacije i djelovanja, prethodila je obuka.

 

U vježbi je učestvovalo 30 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, 30 pripadnika SIPA-e i šest pripadnika SOFLE tima (Tim za vezu snaga za specijalne operacije SAD).

 

Iz MUP-a RS podsjećaju da ostvaruje dugogodišnju saradnju s Timom za vezu snaga za specijalne operacije SAD, SOFLE timom, kroz koju je izvršeno niz obuka za unapređenje kapaciteta SAJ-a, a očekuje se i nastavak saradnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA