17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Spektakularni svemir: Pogledajte apsolutno najljepše astro fotografije sedmice (FOTO)

  
Mjesečeva aureola

Na ovoj slici možemo vidjeti mjesečevu ‘aureolu’ dok osvjetljava noćno nebo iznad 3.6 metarskog teleskopa u promatračnici La Silla u Čileu. Ovaj fenomen se pojavljuje kada se Mjesec nalazi oko 22 stupnja iznad horizonta – nagib pod kojim se svjetlo učinkovito lomi prolaskom kroz ledene oblake. ‘Zrake svjetla koje ovo rade vole se ‘sabiti’ pod kutem koji predstavlja najmanju količinu devijacije od njihove izvorne putanje. Za ovaj oblik svjetlosne krune odgovorni su kristalići u oblacima cirus koji zbog svojeg oblika pod kutem od minimalno 22 stupnja stvaraju efekt aureole, kažu stručnjaci iz ESO-a.

Zbogom, Ryugu

Japanska svemirska letjelica Hayabusa2 napustila je udaljeni asteroid Ryugu te trenutno putuje prema Zemlji. Ovo je jedna od prvih fotografija asteroida koje je Ryugu snimio nakon uzlijetanja sa svemirske stijene. Letjelica će nastaviti sa ‘oproštajnim promatranjima’ asteroida dok putuje u svemir i prema Zemlji. Ryugu je toliko udaljen da će Hayabusi2 trebati čak godinu dana da stigne nazad na svoj rodni planet.

- OGLAS -
  

Pustoš Marsa

Ova impresivna i pomalo tužna fotografija opustošene površine Marsa nastala je zahvaljujući roveru Curiosity koji ju je snimio 1. studenog. Na njoj se jasno vidi i rub kratera Gale koji okružuje Curiosity na udaljenosti od oko 80 kilometara u svim smijerovima.

  
Tranzicija Merkura ispred sunca
 
NASA-in fotograf Bill Ingalls je 11. studenog u Washingtonu snimio ovaj impresivni kadar. Na njemu se jasno vidi silueta Merkura – najmanjeg planeta u sustavu tijekom tranzicije ispred našeg masivnog Sunca.
 
  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA