12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Hrvatska nije uspjela izboriti Olimpijske igre: Kaubojima slijedi težak put kroz kvalifikacioni turnir

U finalu Evropskog rukometnog prvenstva u Štokholmu hrvatska reprezentacija je izgubila od Španije sa 22:20, a samim tim nije uspjela izboriti Olimpijske igre i drugu šansu će tražiti kroz kvalifikacioni turnir.

Na Olimpijskom turniru u Tokiju sljedećeg ljeta nastupit će 12 reprezentacija, a dosad je pet reprezentacija osiguralo nastup. Ranije su plasman izborili Japan kao domaćin, Danska kao aktualni prvak svijeta, Argentina kao pobjednik Panameričkih igara te Bahrein kao prvak Azije. Sad su im se pridružili evropski prvaci Španci, a večeras će i prvak Afrike (Egipat ili Tunis).

Hrvatska je nastup na kvalifikacijskom turniru osigurala šestim mjestom na SP-u, a uz Červarove igrače to je još uspjela Norveška (2. na SP-u – domaćin skupine), Francuska (3. na SP-u – domaćin skupine), Njemačka (4. na SP-u – domaćin skupine), Švedska (5.) i Španjolska (7. na svijetu, ali su izborili Igre osvajanjem Eura). Prve dvije reprezentacije iz svake od tri kvalifikacijske grupe putovat će u glavni grad Japana na Igre.

- OGLAS -

Hrvatska će plasman na Igre tražiti na turniru u Francuskoj u društvu domaćina, drugoplasirane reprezentacije s prvenstva Afrike te protiv Portugala. Bit će to veliki izazov za Hrvatsku jer je Portugal reprezentacija koja je zablistala na ovom Evropskom prvenstvu i pobijedila te izbacila upravo Francusku.

Kvalifikacijski turnir u Francuskoj igrat će se od 17. aprila, prenosi index.hr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA