10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Federalni sanitarni inspektori izrekli 32.059 rješenja o nadzoru

 

Za kategorije osoba iz nove Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite koja se primjenjuje od 24. aprila, federalni sanitarni inspektori su tokom jučerašnjeg dana na graničnim prijelazima izdali 614 rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor, odnosno ograničenju kretanja van mjesta boravka, i to 382 rješenja o izolaciji, te 177 rješenja za vozače, 12 rješenja za pogranične i 43 za prekogranične radnike.

Nadzorima i mjerama federalnih inspektora su, prema do sad dostupnim podacima, od početka primjene mjera obuhvaćene ukupno 3.593 osobe – državljana BiH s prebivalištem u Republici Srpskoj  koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza  na području Federacije BiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje, odnosno kontrolu provođenja mjera izolacije/karantina. Isto vrijedi i za 359 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Inspektorat Republike Srpske je dostavio podatke o 62 osobe kojima su sanitarni inspektori RS-a tokom jučerašnjeg dana izdali rješenje o kućnom karantinu, te podatke o rješenjima za 374 vozača koji imaju prebivalište u FBiH. Inspektorat Brčko Distrikta je dostavio podatke za jednu osobu kojoj je jučer izdato rješenja o izolaciji, a koje ima prebivalište na području Federacije BiH.

- OGLAS -

Danas ističu mjere iz 399 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 26.177 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozivaju sve kojima je omogućen rad da se pridržavaju svih higijenskih i zdravstvenih preporuka Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, te obavještavaju da će biti vršene pojačane kontrole, saopćeno je iz FUZIP-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA