3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Novi soj koronavirusa koji je identifikovan u V.Britaniji se mnogo brže širi

 

“Kao što je saopćeno u ponedjeljak, Britanija je identifikovala novu varijantu Covida-19 kroz genomsko praćenje Službe za javno zdravlje Engleske”, rekao je Whitty.

On je naveo da Savjetodavna grupa za nove respiratorne virusne prijetnje (NERVTAG) sada smatra da se novi soj može brže širiti.

Whitty je rekao da je, iako nema dokaza da nova varijanta koronavirusa izaziva veću stopu mortaliteta ili da utiče na vakcinu, potrebno hitno provesti istraživanje i to potvrditi.

- OGLAS -

“Mi smo obavijestili Svjetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo da analiziramo dostupne podatke kako bi povećali naše razumijevanje”, rekao je Whitty.

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je danas sa ministrima u Vladi o tome koje je hitne mjere neophodno preduzeti nakon informacije da se novi soj virusa brže širi i vodi povećanju broja zaraženih.

Britanska vlada je saopćila 14. decembra da bi povećanje broja zaraženih širom Londona na jugoistoku Engleske moglo biti povezano sa novom varijantom virusa koja ima sposobnost bržeg širenja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA