12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Preminuo Leonard Bailey, hirurg koji je djetetu presadio srce majmuna

Baileyjeva odluka da pavijanovo srce veličine oraha presadi 12 dana starom novorođenčetu poznatom samo po izmišljenom imenu “Baby Fae” izazvala je veliku međunarodnu pozornost i potaknula mnogo moralnih i etičkih pitanja o korištenju životinjskih srca, bubrega i drugih organa za presađivanje ljudima.

Kritika je bilo toliko da presađivanje organa s drugih vrsta do danas nije postao standard u medicini.

Baileyja, hiruga iz kalifornijskog gradića Lome Linde, ta je operacija 1984. godine pretvorila u vodeći svjetski autoritet u transplantaciji srca. Doktor iz malog grada iznenada je postao međunarodno poznat vješt i hrabar hirurg koji je spreman rušiti barijere.

- OGLAS -

Ali za to je platio visoku cijenu.

Oštro su ga kritkovali i kolege iz struke, ali i aktivisti za zaštitu životinja. Opasnost je bila tolika da su mu sugerisali da na jednom skupu u Loma Lindi, gdje je trebao govoriti o operaciji, nosi pancirku. Naposljetku je odustao od toga predavanja.

Čak je i Christiaan Barnard, južnoafrički hirurg koji je redefinisao medicinske priručnike s prvom svjetskom tranplantacijom srca, kazao da je Bailey s operacijom na djevojčici Fae otišao predaleko.

Duša nije u srcu

Baby Fae težila je jedva nešto više od dva kilograma kada su ljekari zaključili da će vjerovatno umrijeti od sindroma hipoplastičnog lijevog srca, kako se naziva urođena srčana mana koju je bilo nemoguće ispraviti rekostruktivnom hrirugijom.

Pošto pri ruci nije imao srce novorođenčeta, Bailey se odlučio na radikalan zahvat i uzeo srce primata, pavijana po imenu Goobers.

Iako je Fae umrla 21 dan poslije, operacija je doživljena kao revolucionarna i omogućila je da transplantacije srca s novorođenčeta na novorođenče postanu prihvatljiva procedura.

Njeni roditelji podržali su Baileyjevu odluku da im majmunovim srcem pokuša spasiti dijete.

“S mnogo se osjećaja govori o srcu, ali to je zapravo samo pumpa”, kazala je majka u jedinom intervjuu koji je dala u životu. “Duša nije u srcu. Duša je u mozgu”.

Leonard Lee Bailey rođen je 1942. u Takomi i nakon završenog koledža upisao je medicinski fakultet u Lomi Lindi. Specijalizovao se u pedijatrijskoj bolnici u Torontu i ondje svjedočio kako su mnoga, inače zdrava djeca, umirala od urođenih srčanih mana.

“Tih dana”, rekao je u jednom intervjuu 2009, “roditeljima su govorili ili da ostave dijete da umre u bolnici ili da ga odvedu da umre u svome domu”.

Pogrešna krvna grupa

Operacija je bila i prekretnica za Lomu Lindu, udaljenu stotinjak kilometara od Los Angelesa i cijeli jedan svijet od elitnih medicinskih fakulteta. Danas je tamošnja bolnica svjetski poznat centar za pedijatrijske transplantacije srca.

Bailey je ondje izveo 375 transplantacija srca novorođenčadi, uključujući i onu prvu s novorođenčeta na novorođenče. Jedno od djece koje je spasio krenulo je kasnije njegovim stopama.

U životu je mnogo razmišljao o operaciji djevojčice Fae. Na radikalnu odluku odlučio se, rekao je, zbog toga što Fae nije imala vremena čekati ljudsko srce.

Priznao je i “katastrofalnu” odluku da uzme srce pavijana koji je imao drugačiju krvnu grupu od djevojčice. Ona je bila krvna grupa 0, a pavijan AB.

“Da je Baby Fae imala krvnu grupu AB, danas bi bila živa”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA