15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Edina Selesković: Red je na žene!

Edina Selesković iz Tuzle, 1991. godine otišla je u Sjedinjene Američke Države, srednjoškolskom razmjenom učenika. Nakon svega što se događa u tom periodu od dvadeset godina, uspijeva dostići nivo jedne od najpoznatijih savremenih umjetnica koja plijeni pažnju svjetske javnosti. Posjeduje vlastitu modnu kuću, a nalazi se i na spisku 1.000 slikarki SAD-a koji je objavljen od Nacionalnog muzeja žena u umjetnosti iz Washingtona.

-Imam osjećaj odgovornosti da nešto poduzmem. Organizujem Festival savremene žene u Tuzli, koji će pokazati da slike koje se vide nisu baš ono što je žena u biti. Jako je mnogo žena koje su se izborile za svoju ravnopravnost. Sve što radim, radim za žene, kazala je Selesković.

-U Bosni i Hercegovini ima matrijarhat. Nisam sigurna zašto je to tako. Ja kažem nekad u šali: “Pustili smo mušakrcima da vladaju svijetom, pa smo vidjeli gdje smo stigli”, istakla je Selesković.

- OGLAS -

-Činjenica da je Zakon o ravnopravnosti spolova BiH donesen, ali taj zakon nikada nije ispoštovan. Radimo peticiju, da se obrati pažnja na ovaj problem i da se to mora primjeniti. Zakon kaže da mora biti zatsupljeno 40% spola koji je manje zastupljen, kazala je dodajući, kako poziva ljude da potpišu tu peticiju, što je u studiju Face TV-a uradio i Senad Hadžifejzović.

-Sve se može kad se hoće. Prepreke koje postoje mogu se preći. Samo ravnopravno društvo može donijeti boljitak. Želimo biti ravnopravne, zaključila je Selesković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA