13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Mostarski biciklista Sanjin Memić napravio podvig: Everesting trajao 26 sati

Član Biciklističkog kluba Mostar Sanjin Memić nedavno je ostvario dječački san i postao prvi Mostarac koji je uspješno završio takozvani Everesting.

Sve je trajalo 26 sati i četiri minute, a Memić je za to vrijeme vozio 224,33 kilometra na visinu Everesta od 8.848 metara nadmorske visine. Stotine kolega biciklista došlo je tog dana na brdo Fortica iznad Mostara podržati ga i na koncu s njim podijeliti dio napora. Sanjin je, kaže nam, imao i veliku podršku medija i sugrađana, pa na odustajanje nije smio ni pomisliti.

“Izuzetno težak, skoro nesavladiv izazov ekstremnih parametara, širom planete probudio je želju kod mnogih biciklista, kako bi prije svega testirali vlastite granice, pa tako i kod mene. Vjerovao sam najprije da vrijedi pokušati i učvrstiti vjeru u ciljeve, odnosno dokazati da ništa nije nemoguće kada nešto iskreno voliš i želiš. Uz to, znao sam da je mali broj ljudi u regiji završio Eversting izazov, kao i da u Mostaru dotad nije niko. Sportski duh i takmičenje, te želja da u svom gradu ostanem upamćen kao prvi biciklista sa završenim i priznatim izazovom od strane zvanične Everesting asocijacije bili su dovoljni razlozi da se mašta pretvori u stvarnost“, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Sanjin Memić.

- OGLAS -

Priprema za životni izazov je, kaže, započela uporedo s njegovim bavljenjem biciklizmom.

“Svi do tada odvezeni kilometri, savladani usponi i brojne vožnje, rekreativne i zvanične kroz protekle godine, uticale su da se smijem i zapitati, a kamoli usuditi na ovaj izazov. Ali, recimo da je zadnja godina dana bila presudna kada mi se u zavisnosti od forme javio osjećaj da bih ukoliko se usudim mogao ostvariti cilj. Biciklizam u Mostaru posljednjih godina na postaje sve zastupljeniji i popularniji, zahvaljujući Biciklističkom klubu Mostar čiji sam član, te se kroz klupske aktivnosti i utrke postizala i održavala fizička i psihička forma. Zahvalan sam roditeljima, kolegicama i kolegama iz kluba, kao i prijateljima uz čiju podršku i pomoć sam uspio ostvariti cilj“, navodi Sanjin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA