23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Nadzorni odbor Aluminija za izmjenu ponude Abraham grupe u pravnom dijelu

Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar razmatrao je ponudu M.T. Abraham Groupe o uzimanju u zakup imovine Aluminija i zaključio kako je potrebno zatražiti doradu i izmjenu ponude u dijelu pravnog sadržaja, a koji se, između ostalog, odnosi na rokove najma, visinu i način plaćanja najma, te pravnog odnosa s Aluminijem u vezi sa zakupninom.

 Uz to, potrebno je da se iz ponude izdvoje svi zahtjevi koji se odnose na različite razine vlasti i čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave i Nadzornog odbora, priopćio je u ponedjeljak taj odbor nakon sjednice u Mostaru.

 Iz Odbora navode kako podržavaju i ujedno apeliraju na sve razine vlasti na koje se odnose zahtjevi da sukladno propisima i nadležnostima podrže investitore, te stave u fokus očuvanja radnih mjesta i proizvodnje Aluminija, primjerice kroz poticaje za zapošljavanje, oslobađanje i umanjenje carina, mrežarina, naknada za obnovljive izvore energije.

- OGLAS -

 “Istodobno tražimo da se kod ponuđača inzistira kako fokus u ponudi treba biti na pogonu Ljevaonice radi žurnosti stavljanja u funkciju proizvodnje, očuvanja opreme i tehnologije kao i angažiranja zaposlenika. Također tražimo da Uprava Društva Aluminij žurno zahtijeva od Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcije ponude u navedenom smislu”, navodi u priopćenju Nadzorni odbor Aluminija.

 Na sjednici je, između ostalog, konstatirano kako po zakonu i Statutu Društva nije u nadležnosti Nadzornog odbora i Uprave nego u nadležnosti Skupštine Društva Aluminij donositi odluke o davanju u najam poduzeća i za to moraju biti ispunjeni prethodni uvjeti, odnosno date suglasnosti od strane onih koji imaju hipoteku nad imovinom koja se traži u najam.

 U priopćenju se navodi kako je na zahtjev Uprave Društva jednoglasno stavljena izvan snage postojeća sistematizacija radnih mjesta, uz plan Uprave koji predviđa isplate otpremnina svim zaposlenicima koji će s 31.12.2019. ili u kasnijem roku biti proglašeni tehnološkim viškom, sukladno pozitivnim zakonskim propisima. 

 Uz sedam članova Nadzornog odbora Aluminija, sjednici su prisustvovali i članovi Uprave Društva te dva predstavnika zaposlenika koje je Nadzorni odbor na prijedlog predsjednika tog odbora pozvao na sjednicu budući se raspravljalo i odlučivalo o pitanjima bitnim za zaposlenike te ujedno radi transparentnosti rada i donošenja odluka, navodi se u priopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA