8 C
Sarajevo
26.04.2024

U toku poslanička rasprava o odlukama u vezi sa izgradnjom Bloka 7 TE Tuzla

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici razmatra odluke u vezi sa izgradnjom Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Poslanica A-SDA Elzina Pirić ukazala je da se „danas donosi odluka o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Federaciji BiH“, a navedene odluke su stavljene kao posljednje tačke dnevnog reda sjednice.

– Trebali smo pogledati prezentaciju projekta Bloka 7, koju je pripremila Elektroprivreda BiH, a većina poslanika je to odbila – kazala je Pirić.

- OGLAS -

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damir Mašić uvjeren je da niko od poslanika ne želi da ne bude izgrađen ovaj blok, ali mu je neshvatljivo što se govori o ulaganju nekoliko milijardi eura, a na sjednici nema predstavnika Vlade FBiH, odnosno resornog ministra i federalnog premijera.

– Svaka čast predstavnicima Elektroprivrede FBiH koji su došli u najjačem sastavu – dodao je Mašić.

Predložio je da se razmatranje navedenih odluka odgodi za 15 dana i da se zakaže sjednica na koju bi trebali doći predstavnici resornog ministarstva i Vlade.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Suad Kapo smatra da se navedene odluke trebaju jednoglasno prihvatiti.

Poslanica Naše stranke (NS) Sanela Klarić stava je da se ubuduće treba više govoriti o obnovljivim izvorima energije, jer se upravo tu može ostvariti veći broj zaposlenih.

Poslanik Demoratske fronte (DF) Samer Rešidat istakao je da se radi o investiciji čija vrijednost iznosi više od pola budžeta Federacije.

– Mi trebamo ovdje da zadužimo našu djecu sa milijardom i po, a ne znamo odgovore na brojna aktuelna pitanja – dodao je Rešidat.

Nakon rasprave poslanicima se obratio generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević govoreći im da „danas svjedoče da je projekt od milijardu i po KM očišćen od korupcije“.

– Ovaj projekt se ne može završiti u jednom mandatu. Najmanje treba dva, ako ne i tri mandata. Tako da je očito da smo savladali ispit zrelosti i svijetla obraza kažemo da ovdje nema korupcije – rekao je Jašarević.

Unatoč barijerama, poručio je, da će se „Vranduk“ izgraditi i da nam treba “okolinskog pomirenja” da bismo proizveli energiju.

U nastavku sjednice očekuje se glasanje o, između ostalog, odluci o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA